Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Woźnica

Na obrazku: Linia pszczół car: Woźnica. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kaukaska car Woźnica Woźnica

Linia pszczół car: Woźnica

Pszczoła kaukaska linii Woźnica została wyselekcjonowana z importowanych linii populacji machurskiej. Polecana jest szczególnie na pożytki pojawiające się późno – pod koniec lata lub wczesną jesienią. Pszczoła linii Woźnica dobrze radzi sobie nawet w trudnych warunkach klimatycznych i pożytkowych.

Pszczoły linii Woźnica są ciemne, niemal czarne, dodatkowo pokryte jasnoszarymi gęstymi włoskami. Tworzą niezbyt duże, ale bardzo pracowite i zorganizowane rodziny. Zimowlę znoszą bardzo dobrze, nawet jeśli są utrzymywane w nieocieplonych ulach. Zużycie pokarmu podczas zimowania jest niewielkie, podobnie jak wiosenny osyp.

Pszczoły kaukaskie linii Woźnica są wybitnie miodne, jednak w czystej linii zdarza się, że nie osiągają maksymalnych możliwości produkcyjnych, najczęściej wskutek silnego ograniczania matek w czerwieniu. Po zimie rozwijają się dość wolno, dlatego raczej nie sprawdzą się w zbieraniu wczesnych, wiosennych pożytków. Są natomiast doskonałe w zbieraniu pożytków późnych, zarówno bardzo obfitych, jak i mocno ubogich. Bardzo dobrze wykorzystuje przede wszystkim pożytki wrzosowe oraz spadziowe. Nawet na terenach, gdzie nie występują rośliny wysoce miododajne, pszczoły linii Woźnica produkują duże ilości miodu. Pszczoły omawianej linii sklepią miód na mokro, mają też tendencję do silnego kitowania gniazda, szczególnie przed sezonem zimowym.

Pszczoły linii Woźnica mają tendencje do cichej wymiany matek w rodzinie. Nie są rojliwe, a jeśli nastrój rojowy się pojawi, można bardzo szybko je z niego wyprowadzić. Pszczoły kaukaskie linii Woźnica są niepłochliwe, spokojne i łagodne. Dobrze trzymają się plastrów podczas przeglądów, nie uciekają i nie wzbijają się w powietrze. Mogą być bardziej lub mniej agresywne, gdy podczas sezonu poużytkowego nadmiernie spada temperatura powietrza. Prace przy ulu warto więc wykonywać w te dni, gdy jest ciepło i słonecznie, wtedy nie trzeba obawiać się ataku ze strony pszczół.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12890

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem