Portal Pszczelarski

Linia pszczół cau: WG

Na obrazku: Linia pszczół cau: WG. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kaukaska cau WG WG

Linia pszczół cau: WG

Pszczoła kaukaska linii WG doskonale radzi sobie na każdych pożytkach. Jest łagodna, mało rojliwa i świetnie sprawdzi się zarówno w dużych gospodarstwach pasiecznych, nastawionych na intensyfikację produkcji, jak i w niedużych pasiekach, w których miód produkowany jest na niewielką skalę.

Pszczoła kaukaska linii WG jest bardzo łagodna i spokojna. Dobrze znosi wszelkie prace w obrębie ula, o ile są wykonywane przy ciepłej, słonecznej pogodzie. Jest spokojna nawet podczas chwilowych braków pożytkowych. Podczas pracy w ulu dobrze trzyma się ramek, nie schodzi, nie odlatuje ani nie spływa w dół. Jedynie podczas bardzo niskich temperatur warto powstrzymać się od prac przy ulu – pszczoła WG może być wtedy agresywna i niespokojna. Zamiast używać podkurzacza, dużo lepiej jest poczekać dzień czy dwa na ładną pogodę. Lepiej nie narażać pszczół na dodatkowy stres w sytuacji, gdy i tak sa dużo bardziej niespokojne niż na co dzień.

Pszczoła omawianej linii doskonale radzi sobie podczas zbierania miodu na każdych pożytkach – wczesnych i późnych, bardzo miododajnych oraz takich, które wymagają sporo pracy, by zebrać odpowiednią ilość miodu. Zdecydowanie jednak preferuje pożytki późne – na przełomie późnego lata i wczesnej jesieni. Pszczoły kaukaskie linii WG przejawiają bardzo silne tendencje do ograniczania matek w czerwieniu. Są nierojliwe, a gdy nastrój rojowy się pojawi, bardzo łatwo jest go zniwelować za pomocą prostych i nieskomplikowanych metod.

Pszczoły kaukaskie linii WG bardzo dobrze znoszą zimowlę, nawet w nieocieplonych ulach. Osyp wiosenny, w porównaniu do innych pszczół, jest stosunkowo niewielki. Na zimę potrzebują średniej ilości pokarmu, a na wiosnę szybko wracają do pełnej siły. Pszczoły omawianej linii dość dobrze znoszą nawet długie zimy z niskimi temperaturami. Są wytrzymałe na trudne warunki i szybko wiosną zaczynają latać na pierwsze pożytki.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8022

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem