Portal Pszczelarski

Linia pszczół cau: PwK

Na obrazku: Linia pszczół cau: PwK. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kaukaska cau PwK PwK

Linia pszczół cau: PwK

Pszczoła kaukaska linii PwK jest bardzo miodna i pracowita – wykorzystuje zarówno bardzo dobre pożytki, jak i takie, które odznaczają się średnią miododajnością. Niestety, w naszych warunkach klimatycznych ich zimowanie jest dość problemowe.

Matki i robotnice pszczoły kaukaskiej linii PwK są średniej wielkości. Mają powłoki chitynowe w szarym, ziemistym kolorze, bez połysku. Niektóre pszczoły mogą mieć jasnobrązowe paski na odwłokach, jednak nie jest to cecha dziedziczna – robotnice pochodzące od matek z pasiastymi odwłokami niekoniecznie muszą mieć taką samą cechę.

Pszczoły omawianej linii są bardzo łagodne i nie wykazują zachowań agresywnych zarówno przy braku pożytków, jak i podczas nieciekawej pogody. Gdy jest ciepło i słonecznie, można dokonywać przeglądów nawet bez używania podkurzacza. Pszczoły po otwarciu ula bardzo dobrze trzymają się ramek i nie spływają z nich, ani nie odlatują. Pszczoła kaukaska linii PwK jest bardzo pracowita i wykorzystuje pożytki o różnych stopniach nasilenia. Jeśli akurat w pobliżu nie ma roślin wysoce miododajnych lub nie ma ich pory kwitnienia, pszczoły zbierają nektar z innych roślin, także tych wytwarzających niewielkie ilości nektaru.

W sezonie, gdy pożytek jest bardzo obfity, pszczoła linii PwK znacznie ogranicza czerwienie matek. Produkuje bardzo dużo miodu i chętnie do jego gromadzenia wykorzystuje nadstawki. Pszczoły tej linii wykazują dość silną tendencję do cichej wymiany matek. Rzadko natomiast zdarza się nastrój rojowy, a gdy już się pojawi, bardzo łatwo można rodzinę z niego wyprowadzić.

Pszczoła PwK ma sporo zalet podczas sezonu pszczelarskiego, nieco gorzej radzą sobie poza sezonem. Zimują średnio dobrze – źle znoszą przedłużające się zimy, a na wiosnę osyp pszczół z rodziny również kształtuje się na średnim poziomie. Wymagają odpowiednich przygotowań do zimowania, przede wszystkim zapewnienia im właściwej ilości pokarmu.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5296

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami