Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Zosia

Na obrazku: Linia pszczół car: Zosia. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Zosia Zosia

Linia pszczół car: Zosia

Pszczołą kraińska linii Zosia wykazuje wysokie właściwości użytkowe i biologiczne. Jest bardzo miodna i świetnie sprawdza się zarówno w dużych gospodarstwach pasiecznych, nastawionych na intensyfikację produkcji, jak i w niewielkich przydomowych pasiekach. Linia Zosia została wyselekcjonowana z pszczół importowanych w latach 70-tych i 90-tych z Rumunii.

Pszczoły kraińskie linii Zosia są ciemnoszare, mają też wyraźne jasnoszare paski włosków na tergitach. W niektórych rodzinach mogą pojawiać się pojedyncze osobniki, które mają na tergitach żółte przebarwienia. Pszczoły omawianej linii zimują dobrze, wykorzystując średnie ilości pokarmu, na wiosnę osypują się w stopniu niewielkim i odznaczają się wczesnym i dobrym rozwojem. W pełni wykorzystują wszystkie pożytki znajdujące się w pobliżu pasieki. Jeśli obfitych pożytków jest zbyt mało, zbierają nektar nawet z roślin słabo wydajnych miodowo. Doskonale sprawdzają się w warunkach mało obfitych pożytków. Zebrany miód najczęściej gromadzą na dwóch, trzech skrajnych ramkach oraz w nadstawkach, a pyłek równomiernie układają na plastrach. W ulu gniazdo od miodni jest bardzo wyraźnie oddzielone.

Pszczoły linii Zosia tworzą duże i silne rodziny. Zbieraczki pracują na pożytkach także wtedy, gdy spadnie temperatura lub gdy pada niewielka mżawka. Pszczoły są łagodne i spokojne, a także łatwe w obsłudze. Po otwarciu ula pszczoły na plastrach są dość ruchliwe, jednak po lekkim odymieniu uspokajają się i dobrze trzymają na plastrach. Nie wykazują zachowań agresywnych i złośliwych nawet podczas długotrwałej przerwy w pożytkach czy gdy panuje gorsza pogoda. Pszczoły linii Zosia są nierojliwe, bardzo rzadko zdarza im się nastrój rojowy. Charakterystyczną cechą linii Zosia jest dość duża odporność na grzybicę wapienną. Ma to związek z zachowaniami higienicznymi pszczół, które utrzymują ul w czystości i pozbywają się na bieżąco osobników martwych lub chorego czerwiu.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3696

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Biały miód leśny z Mount Oku

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu