Portal Pszczelarski

Sztuczna pszczoła

Na zdjęciu: sztuczne pszczoły. Źródło: upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/23/RoboBees.jpg

sztuczna pszczoła zapylanie roślin Uniwersytet Harvarda oraz Uniwersytet Northeastern RoboBee Politechnika Wrocławska

Sztuczna pszczoła

Nowoczesne technologie rozwijają się dziś w niezwykłym tempie. Naukowcy, którzy zajmują się budową robotów, z roku na rok osiągają coraz większa precyzję, a z ich wytworami można już sobie swobodnie porozmawiać. Nic więc dziwnego, że mechanizacja i cybernetyka pojawia się też w pszczelarstwie. Jednak w mocno zaskakującej formie.

Wiele grup naukowców intensywnie pracuje nad stworzeniem szcztucznej pszczoły. Na szczęście nie jest to pomysł na zintensyfikowanie produkcji miodu w nowoczesnych pasiekach. Pszczoły w tym zakresie są dużo bardziej precyzyjne niż jakiekolwiek maszyny. Chodzi natomiast o problem zapylania. Światowe rolnictwo potrzebuje bowiem pszczół, a tych jest coraz mniej. Ma to związek z licznymi chorobami pszczół, szczególnie z CCD, czyli masowym ginięciem pszczół. Podczas gdy jedni naukowcy pracują nad wyhodowaniem takich gatunków pszczół, które będą wyjątkowo odporne na choroby, inni podjęli się pracy nad stworzeniem sztucznej pszczoły.

Prace nad sztuczną pszczoła odbywają się od kilku lat między innymi na Uniwersytecie Harvarda oraz Uniwersytecie Northeastern. Naukowcom udało się stworzyć tak zwaną RoboBee – to niewielki robot wyposażony w doskonale przemyślany mechanizm pobierający i przenoszący pyłek. W tym wyścigu nad stworzeniem idealnej sztucznej pszczoły możemy też znaleźć polski akcent – z naukowcami z Zachodu skutecznie konkurują specjaliści z Politechniki Warszawskiej. Mają w planach stworzenie sztucznej pszczoły, która w zapylaniu będzie bardziej wydajna niż prawdziwa – będzie zbierać i przenosić pyłek, natomiast nie będzie zajmować się poszukiwaniem jedzenie. Choć prace nad sztucznymi pszczołami są już mocno zaawansowane, na razie nie grozi nam inwazja setek tysięcy robo-pszczół latających nad polami.

Opracowano na podstawie:
Wyobraź sobie świat bez pszczół…, www.ekologia.pl, 2.11.2014 r.

Zobacz również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8184

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Jak uzyskać finansowanie projektu korzystając z platformy crowdfundingowej Polak Potrafi?

Projekt Bzykająca Przyczepka

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu