Portal Pszczelarski

Sztuczna pszczoła

Na zdjęciu: sztuczne pszczoły. Źródło: upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/23/RoboBees.jpg

sztuczna pszczoła zapylanie roślin Uniwersytet Harvarda oraz Uniwersytet Northeastern RoboBee Politechnika Wrocławska

Sztuczna pszczoła

Nowoczesne technologie rozwijają się dziś w niezwykłym tempie. Naukowcy, którzy zajmują się budową robotów, z roku na rok osiągają coraz większa precyzję, a z ich wytworami można już sobie swobodnie porozmawiać. Nic więc dziwnego, że mechanizacja i cybernetyka pojawia się też w pszczelarstwie. Jednak w mocno zaskakującej formie.

Wiele grup naukowców intensywnie pracuje nad stworzeniem szcztucznej pszczoły. Na szczęście nie jest to pomysł na zintensyfikowanie produkcji miodu w nowoczesnych pasiekach. Pszczoły w tym zakresie są dużo bardziej precyzyjne niż jakiekolwiek maszyny. Chodzi natomiast o problem zapylania. Światowe rolnictwo potrzebuje bowiem pszczół, a tych jest coraz mniej. Ma to związek z licznymi chorobami pszczół, szczególnie z CCD, czyli masowym ginięciem pszczół. Podczas gdy jedni naukowcy pracują nad wyhodowaniem takich gatunków pszczół, które będą wyjątkowo odporne na choroby, inni podjęli się pracy nad stworzeniem sztucznej pszczoły.

Prace nad sztuczną pszczoła odbywają się od kilku lat między innymi na Uniwersytecie Harvarda oraz Uniwersytecie Northeastern. Naukowcom udało się stworzyć tak zwaną RoboBee – to niewielki robot wyposażony w doskonale przemyślany mechanizm pobierający i przenoszący pyłek. W tym wyścigu nad stworzeniem idealnej sztucznej pszczoły możemy też znaleźć polski akcent – z naukowcami z Zachodu skutecznie konkurują specjaliści z Politechniki Warszawskiej. Mają w planach stworzenie sztucznej pszczoły, która w zapylaniu będzie bardziej wydajna niż prawdziwa – będzie zbierać i przenosić pyłek, natomiast nie będzie zajmować się poszukiwaniem jedzenie. Choć prace nad sztucznymi pszczołami są już mocno zaawansowane, na razie nie grozi nam inwazja setek tysięcy robo-pszczół latających nad polami.

Opracowano na podstawie:
Wyobraź sobie świat bez pszczół…, www.ekologia.pl, 2.11.2014 r.

Zobacz również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8272

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami