Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Majówka

Na obrazku: Linia pszczół car: Majówka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Majówka Majówka

Linia pszczół car: Majówka

Pszczoła kraińska linii Majówka wywodzi się z terenów Europy Środkowej. Jest selekcjonowana w rejonie centralnej Polski i w takich warunkach pożytkowych oraz klimatycznych czuje się zdecydowanie najlepiej. Jest pszczołą bardzo miodną, spokojną i pracowitą.

Majówka została wyselekcjonowana z pszczół austriackich i niemieckich oraz z powstałych w wyniku tego połączenia populacji, które wykazywały wszystkie pożądane cechy użytkowe. Wszystkie pszczoły tej linii (matki, robotnice i trutnie) są średniej wielkości i mają szare ubarwienie. Na plastrach są mało lub średnio ruchliwe. Świetnie sprawdzają się na terenach, które są ubogie pożytkowo. Są bardzo pracowite i zbierają nektar nawet z pojedynczych roślin. Przystosowane są przede wszystkim do zbiorów bardzo wczesnych, wczesnych i średnich. Pod koniec sezonu poużytkowego wydajność pszczół linii Majówka może być nieco niższa niż na wiosnę.

Pszczoły kraińskie linii Majówka bardzo dobrze zimują, nie zużywają podczas zimowli dużych ilości pokarmu, nie mają tendencji do nadmiernego osypywania się. Na wiosnę cechują się dużą dynamiką rozwoju. Szybko powracają do pełnej siły, dzięki czemu bardzo dobrze wykorzystują te pożytki, które pojawiają się wczesną wiosną. Do ula przynoszą duże ilości miodu, które składują nad gniazdem. Omawiana linia pszczół najlepiej czuje się w ulach leżakach z nadstawkami oraz w klasycznych stojakach. Świetnie sprawdza się zarówno w dużych gospodarstwach nastawionych na jak największą produkcję, jak i w niewielkich, amatorskich pasiekach.

Pszczoła linii Majówka jest nierojliwa, w nastrój rojowy wchodzi wyjątkowo rzadko. Jest bardzo spokojna i łagodna. Podczas przeglądów dobrze trzyma się plastrów. Warto jednak zachować umiar przy używaniu podkurzacza. Pszczoły linii Majówka nie wykazują zachowań agresywnych nawet podczas załamania pogody czy w sytuacji chwilowej przerwy w pożytkach. 

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6094

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Miodowa owsianka

Tosty na słodko

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Kurczak w różowej marynacie

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis