Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: GR1

Na obrazku: Linia pszczół car: GR1. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car GR1 GR1

Linia pszczół car: GR1

Pszczoła kraińska linii GR1 została wyselekcjonowana przede wszystkim do walki z grzybicą. Wykazuje wysoce zaawansowane zachowania higieniczne, dzięki czemu jest odporna na działanie zarówno grzybów, jak i innych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Pszczoła kraińska linii GR1 została wyselekcjonowana całkiem niedawno, jej selekcję rozpoczęto w 1995 roku. Podstawą do selekcjonowania tej linii były pszczoły, u których zaobserwowano dużo niższą zachorowalność na grzybicę wapienną. Ta wysoka odporność jest efektem zachowań higienicznych pszczół. Pszczoły linii GR1 dużo szybciej niż w przypadku innych ras i linii, wykrywają obecność w ulu czerwiu porażonego grzybicą wapienną. Bardzo szybko usuwają go wtedy z ula, dzięki czemu ryzyko zarażenia się kolejnych osobników jest minimalizowane. Te wysokie zachowania higieniczne są u pszczół dziedziczone, jeżeli matka jest unasienniana naturalnie.

Pszczoła kraińska linii GR1 bardzo dobrze zimuje, świetnie znosi nawet przedłużające się i chłodne zimy. W sezonie zimowym wykorzystuje średnie ilości pokarmu, a na wiosnę osyp pszczół jest niewielki. Rozwój wiosenny jest dynamiczny i dość wczesny, pszczoły GR1 bardzo szybko powracają do pełnej siły, dzięki czemu skutecznie wykorzystują już bardzo wczesne pożytki. Pszczoły zbierają duże ilości nektaru i pyłku, świetnie sprawdzą się zarówno w dużych pasiekach towarowych, jak i w niewielkich gospodarstwach pasiecznych. Są miodne i pracowite przez cały sezon pożytkowy.

Omawiana linia pszczół cechuje się łagodnością i spokojem, rzadko wchodzą w nastrój rojowy. Pszczoły bardzo rzadko zachowują się agresywnie, najczęściej wtedy, gdy przedłuża się okres bez pożytków lub gdy pszczelarz podczas przeglądu ula użyje zbyt dużej ilości dymu. Przeglądy należy wykonywać w słoneczne i ciepłe dni, wtedy pszczoły są najspokojniejsze. Bardzo dobrze trzymają się plastrów, nie atakują i nie zrywają się do lotu.

Opracowano na podstawie:
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2867

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

VII Dzień Miodu w Pszczynie

Kurs pszczelarski w Załęczu Wielkim - zjazd I w 2018

Msza Święta Dziękczynna w Pińczowie 2016

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem