Portal Pszczelarski

Marketing pszczelarski w praktyce - produkt

Na zdjęciu: produkty pszczele. Źródło zdjęcia: hwalls.com/upload/honey_wallpaper3674.jpg

marketing pszczelarski produkt w pszczelarstwie

Marketing pszczelarski w praktyce – produkt

Najważniejszym zadaniem marketingu pszczelarskiego jest nie tylko sprzedać produkt, ale też sprawić, by klienci ponownie po niego wrócili. Musi więc spełniać on coraz bardziej wyszukane oczekiwania konsumentów.

Produkty pasieczne należą do grupy produktów żywnościowych wysokiej jakości. Nigdy więc nie będą sprzedawane na taką skalę, na jaką jest dostępna żywność produkowana metodami przemysłowymi. Bo też i nie o to chodzi. Wystarczy, że pszczelarze będą bez problemu zbywali produkty z własnej pasieki, co pozwoli im na zdobywanie środków utrzymanie i rozwijanie gospodarstwa pasiecznego w zrównoważonym tempie.

Jaki powinien być produkt z pasieki? Klienci oczekują przede wszystkim wysokiej jakości, dlatego też cena ma tutaj znaczenie drugorzędne. Musi być świeży, naturalne, mieć doskonałe właściwości smakowe i zapachowe. To najważniejsze cechy, którymi klienci kierują się przy wyborze produktu. W praktyce jednak większość gospodarstw pasiecznych, w których produkcja odbywa się metodami tradycyjnymi, oferuje wysokiej jakości produkty, a o ich smak i zapach dbają pszczoły w procesie wytwarzania miodu. Sam rdzeń produktu nie wystarcza więc, by konsument chętnie sięgnął po miód tej marki, a nie innej.

Trzeba również pamiętać, że sprzedaż miodu różni się w dużym stopniu od sprzedaży codziennych produktów żywnościowych. W odróżnieniu od nich nie spożywamy bowiem miodu w dużych ilościach – dziennie może to być zaledwie kilka łyżek: do herbaty, na chleb lub do innych potraw. Nie można więc oczekiwać, że klienci będą wracać do punktu zakupu miodu zbyt często. Trzeba natomiast zadbać o to, by w ogóle wrócili – w tym przypadku duże znaczenie ma nie tylko jakość i smak miodu, ale też jakość obsługi oraz wygląd i pojemność opakowania. Trzeba wychodzić naprzeciw potrzebom konsumentów – jeśli są zainteresowani półlitrowym słoikiem miodu, niezbyt chętnie kupią miód w słoiku o pojemności 0,9 litra. A nawet jak kupią, to następnym razem będą poszukiwać producenta, który zaoferuje im taką pojemność, jaką potrzebują. Pszczelarz, który woli sprzedawać większe opakowania miodu, bo jednorazowy zysk jest wyższy, w rzeczywistości nie sprawdza się jako marketingowiec – bo nie wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. A to oni przy sprzedaży produktów powinni być najważniejsi.

Wielu pszczelarzy popełnia tez błąd, nie przywiązując wagi do wyglądu opakowania i etykiety na nim. Tymczasem konsument, który ma do wyboru kilka takich samych produktów (powiedzmy miód rzepakowy), wybierze taki, który najbardziej mu się spodoba pod względem wizualnym. Wie bowiem, że każde opakowanie zawiera taki sam produkt o zbliżonych właściwościach smakowych i zapachowych. Etykieta na opakowaniu powinna spełniać kilka warunków – przyciągać uwagę, informować o producencie, a także edukować. Konsument chętniej kupi miód, jeśli od razu na opakowaniu będzie miał napisane, jakie właściwości ma dana odmiana i jakie schorzenia pomaga leczyć. To ważne, bo miód jako produkt najczęściej, bo w ponad 70 procentach kupowany jest nie ze względu na swoje właściwości smakowe, a właśnie zdrowotne. I o tych właściwościach należy konsumentów w pierwszej mierze informować.

Zobacz również:

Właściwości miodu

Marketing pszczelarski w teorii - produkt

Marketing mix w pszczelarstwie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3463

Komentarze z forum pszczelarskiego

arek 2016-09-08 09:53:30

"Produkty pasieczne należą do grupy produktów żywnościowych wysokiej jakości. Nigdy więc nie będą sprzedawane na taką skalę, na jaką jest dostępna żywność produkowana metodami przemysłowymi." Niektórzy idą na ilość, a nie na jakość. Przecież jest coś takiego jak sztuczny miód...

tulipan 2016-09-08 19:49:08

kto jest durny niech je chiński miód bedzie długo żyłjak w chinach całe 50 lat



  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.