Portal Pszczelarski

Linia pszczół car: Karpatka

Na obrazku: linia pszczół car karpatka. Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół pszczoła kraińska car Karpatka Karpatka

Linia pszczół car: Karpatka 

Pszczoła kraińska linii Karpatka została wyselekcjonowana z linii pszczół importowanych z Ukrainy, pochodzących z rejonów Karpat Wschodnich. Charakteryzuje się wysokimi właściwościami użytkowymi i biologicznymi. Świetnie radzi sobie w każdych warunkach klimatycznych i pożytkowych.

Pszczoła linii Karpatka może świetnie sprawdzi się w niewielkich, przydomowych pasiekach i w dużych gospodarstwach pasiecznych, produkujących miód towarowy. Pszczoła bardzo dobrze zimuje przy wykorzystaniu średnich zapasów pokarmu, a osyp wiosenny jest niewielki. Wiosną szybko i dynamicznie się rozwija oraz powraca do pełnej siły. Loty na pożytki rozpoczyna w pełnej sile już wczesną wiosną. Tworzy silne, a czasem nawet bardzo silne rodziny, które doskonale radzą sobie nawet w trudnych warunkach.

Pszczoły linii Karpatka są bardzo miodne i pracowite, wykorzystują wszystkie pożytki, jakie w ciągu roku pojawiają się w okolicach pasieki. Zbiera zarówno wczesne wiosenne pożytki nektarowe, jak i pojawiające się pod koniec lata pożytki spadziowe. Aby nastrój roboczy pszczół utrzymać przez cały sezon pszczelarski, należy jednak sukcesywnie poszerzać gniazdo. Pszczoły omawianej linii nie są rojliwe, a jeśli nastrój rojowy się pojawi, bardzo łatwo można z niego rodzinę wyprowadzić przy wykorzystaniu prostych metod pszczelarskich.

Linia Karpatka to pszczoły spokojne, o łagodnym usposobieniu. Podczas przeglądów dobrze trzymają się ramek, nie uciekają i nie atakują pszczelarza. Nie są złośliwe i agresywne nawet podczas kiepskiej pogody czy okresowej przerwy w pożytkach. Karpatka jest pszczołą długowieczną, bardzo plenną, posiadająca wysoką zdrowotność. W gnieździe i wokół niego utrzymuje porządek, na bieżąco usuwając martwy lub zmieniony chorobowo czerw. Dzięki temu niweluje ryzyko wystąpienia epidemii w ulu. Jest bardzo dobrym komponentem do krzyżowania międzyrasowego i międzyliniowego.

Opracowano na podstawie: 
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt 

Zobacz również:

Rasy pszczół miodnych w Polsce

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 26139

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem