Portal Pszczelarski

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Na zdjęciu: Namiot wystawienniczy Klubu Dyskusyjnego Pszczółka. Źródło zdjęcia: materiały nadesłane przez autora.

Klub Dyskusyjny Pszczółka Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Sierzchowskiej Lokalna Grupa Działania Kraina Rawki namiot wystawienniczy

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Pierwsza połowa lipca to środek okresu pozyskiwania produktów pszczelich. Jesteśmy pomiędzy drugim a trzecim miodobraniem. Pogoda jak dotąd była sprzyjająca. W pasiekach które wykorzystują pożytek lipowy panują optymistyczne nastroje.

Wyprodukowanie miodu o najwspanialszych właściwościach i cechach to jednak nie koniec. Trzeba także zatroszczyć się o to, by trafił on na stół konsumenta. W tym względzie w najtrudniejszym położeniu są osoby prowadzące niewielkie pasieki. Podmioty liczące kilkanaście – kilkadziesiąt rodzin pszczelich są w stanie wytworzyć całkiem spore ilości miodu towarowego. Są one na tyle poważne, że w zdecydowanym stopniu przekraczają potrzeby członków rodziny i przyjaciół. Z drugiej jednak strony nie są na tyle duże, aby opłacalne stało się wytworzenie stałych kanałów dystrybucji, które przecież generują także koszty.

Odpowiedzią na dylematy związane z optymalizacją strategii sprzedażowej miodu w takich gospodarstwach pasiecznych może być konsolidacja. Powiadamy czasem, że "choć małe jest piękne, to duży może więcej". Okazuje się, że prowadząc małą pasiekę można korzystać z przywilejów jakie posiadają ci duzi operatorzy rynkowi jeśli będziemy działać w grupie. Czy to zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe? Wcale nie.

Klub Dyskusyjny Pszczółka działający przy stowarzyszeniu Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Sierzchowskiej zwyciężył niedawno w konkursie grantowym zorganizowanym przez Lokalną Grupę Działania Kraina Rawki. Za przyznane pieniądze członkowie organizacji zakupili namiot wystawienniczy o powierzchni 10 m2 wraz ze stołem handlowym. Łączny koszt inwestycji to bez mała 1500 zł. Został on w 100% poniesiony przez LGD. Teraz łatwiejsze stanie się realizowanie niektórych celów jakie przyświecały założycielom klubu pszczelarskiego. Będą oni mogli nie tylko wspólnie realizować sprzedaż produktów pszczelich pochodzących z indywidualnie prowadzonych pasiek. Zwiększy się też zadaszona przestrzeń ekspozycyjna jaką dysponować będzie organizacja podczas organizowanych w listopadzie i lutym konferencji pszczelarskich. Dzięki temu możliwe stanie się zaproszenie większej liczby wystawców.

Na dzisiejszym spotkaniu klubu zapadła także decyzja o budowie strony internetowej klubu. Znajdzie się na niej miejsce do promowania produktów z pasiek jego członków. Współdziałanie pszczelarzy może przynieść wymierne rezultaty finansowe. Wymagane jest jednak zaangażowanie i minimum dobrej woli w zakresie kolektywnego podejmowania decyzji i działań.

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1892

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Bigos z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem