Portal Pszczelarski

Linia pszczół Apipol 2

Na obrazku: linia pszczół apipol 2 Źródło obrazka: cdn0.pelfusion.com/wp-content/uploads/2011/09/minimalist-wallpaper-39.jpg

linia pszczół Apipol 2 linia pszczół Apipol 2

Linia pszczół Apipol 2

Pszczoły linii Apipol 2 są hodowane przede wszystkim na potrzeby tych pasiek i gospodarstw pasiecznych, które prowadzą gospodarkę intensywną, nastawioną na jak największą produkcję miodu oraz produktów pszczelarskich.

Pszczoły linii Apipol 2 są bardzo miodne i pracowite. Doskonale wykorzystują wszystkie pożytki znajdujące się w pobliżu gospodarstwa pasiecznego – od najwcześniejszych do bardzo późnych, także spadzi. Jest też wykorzystywana do pozyskiwania ziołomiodów. Pszczoły są zimotrwałe, świetnie znoszą zimowlę, zarówno podczas krótkich, jak i przedłużających się zim. Nie przeszkadza im zapas pokarmu z dodatkiem spadzi, a na wiosnę osypują się w stopniu niewielkim.

Linia Apipol 2 charakteryzuje się wczesnym i bardzo dynamicznym rozwojem wiosennym, dzięki czemu bardzo szybko uzyskuje maksymalne zdolności pożytkowe. Matki pszczele obficie czerwią przez cały okres trwania sezonu pszczelarskiego, a rodzina utrzymuje siłę na wysokim poziomie od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Pszczoły są praktycznie nierojliwe. Jeśli od czasu do czasu pojawi się nastrój rojowy, można je z niego wyprowadzić za pomocą prostych zabiegów pszczelarskich. Pszczoły Apipol 2 cechują się też dobrą zdrowotnością. Dbają o czystość w ulu, na bieżąco usuwają z niego czerw z objawami porażenia czy martwe osobniki, dzięki czemu chronią resztę rodziny przed potencjalnymi chorobami.

Pszczoły linii Apipol 2 są łagodne, spokojne, niepłochliwe. Podczas przeglądów dobrze trzymają się na plastrach, nie rozbiegają się ani nie odlatują. Nie wykazują oznak agresji nawet podczas załamania pogody czy w okresie przejściowego braku pożytków. Linia Apipol 2 to pszczoły do zadań specjalnych i na trudne warunki. Mają wysoko rozwinięte cechy użytkowe i biologiczne w celu jak największego wykorzystania ich w produkcji miodu. Ze względu na swoje liczne zalety mogą być też hodowane w niewielkich, przydomowych pasiekach. Nie sprawią problemu w obsłudze nawet początkującym, niedoświadczonym pszczelarzom. 

Opracowano na podstawie: 
Materiały Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3835

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-06-14 12:29:45

Bardzo fajny artykuł. Ja jeszcze znalazłem info o pszczołach tej linii:

Cechy charakterystyczne:
- bardzo wczesny i dynamiczny rozwój
- dobra miodność wyrażająca się wykorzystaniem pożytków od wczesnych do późnych,
w tym spadzi oraz pozyskania ziołomiodów.
- obfite i nieprzerwane czerwienie matek w ciągu całego sezonu
- duża siła rodziny w całym sezonie.
- nierojliwość lub szybka reakcja na zabiegi przeciwrojowe.
- łagodność pszczół i trzymanie się plastra
- dobra zimotrwałość, w różnych warunkach klimatycznych oraz po zbiorze spadzi iglastej.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Chleb z szafranem i miodem

Piernik sułtański

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami