Portal Pszczelarski

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza

Na zdjęciu: kłąb pszczeli na wylotku ula. Źródło zdjęcia: honeycandlesandsoaps.com/images/MC%2004.JPG

kłąb pszczeli temperatura w ulu wentylacja ula ramka pracy izolacja ula wietrzenie ula poidło dla pszczół

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza

Kiedy pszczoły tworzą wielki kłąb na wylocie ula, młody pszczelarz po początkowym zdziwieniu zaczyna szukać przyczyn tego zjawiska. A gdy już dowie się, że jest to efekt przegrzania pszczół i czerwia, zaczyna szukać rozwiązań tej sytuacji. Niestety, pierwszy pomysł, który przychodzi do głowy, nie jest trafiony. Drugi też nie bardzo.

Co zrobić, gdy pszczołom jest za gorąco? Pierwszym pomysłem jest zdjęcie z ula izolacji. Kojarzy się ona bowiem głównie z zapewnieniem ciepła pszczołom podczas mroźnych zim. Tymczasem jest też druga strona medalu – to właśnie izolacja w czasie upałów skutecznie chroni ul przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych. Jeśli ją zdejmiemy, pszczoły w ulu mogą ugotować się żywcem podczas bardzo upalnego dnia. Najlepiej więc izolację zostawić w spokoju. Innym pomysłem na ochłodzenie pszczół, jest polanie kłębu na wylocie chłodną wodą. Zlepione pszczoły mogłyby się mocno zdenerwować i na pewien czas stracić zdolność lotu – pozlepiane skrzydełka skutecznie im by to uniemożliwiły. Co zatem zrobić?

Dobrym sposobem na przewietrzenie gniazda podczas upalnych dni w okresie rojowym jest podawanie do rodziny ramek z węza i ramek pracy. Dzięki temu będzie lepsza cyrkulacja powietrza i odrobinę chłodniej. Trzeba również zadbać o prawidłową wentylację ula przez cały sezon pożytkowy, gdy w ulu trwa wytężona praca. Najlepiej jest otworzyć wszystkie wylotki na maksymalna szerokość i zapomnieć o jakimkolwiek ich zwężaniu. Bardzo ważne jest też, aby pszczoły zawsze miały dostęp do świeżej, chłodnej wody. Poidła z wodą należy więc uzupełniać regularnie. Powinny znajdować się pod zadaszeniem i nie znajdować się w miejscu, gdzie będą narażone na działanie promieni słonecznych. Wtedy woda szybko się psuje i staje się pożywką dla drobnoustrojów.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 59

Zobacz również:

Dlaczego pszczoły tworzą olbrzymie skupisko przed wylotem?

Co oznacza trzepotanie skrzydłami lub podnoszenie odwłoka u pszczół? 

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16905

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom