Portal Pszczelarski

Trutowienie matek pszczelich

Na zdjęciu: trutówki. Źródło zdjęcia: doorgarden.com/images/critters/bee-pictures/problems-disease/laying-worker-brood2.jpg

trutowienie matek pszczelich matka pszczela truteń trutówka trutówki mateczniki ratunkowe

Trutowienie matek pszczelich

Jestem pszczelarzem od 60 lat. Na podstawie moich doświadczeń pszczelarskich ustaliłem powód trutowienia matek pszczelich. 

Trutowienie matek pszczelich zazwyczaj występuje w matecznikach ratunkowych w komórkach pszczelich, gdzie złożona jest pewna ilość pokarmu dla pszczół robotnic. Jeśli dojdzie do założenia matecznika w takiej komórce wtedy larwa wychodząc z jaja zjada pokarm dla robotnicy, a w dalszej kolejności pokarm mateczny, czyli mleczko matecznikowe przeznaczone dla matki pszczelej.

Z takiego matecznika otrzymujemy matkę trutówkę. Z całkowitego braku czerwiu i jajek w ulu pszczoły robotnice wybierają spośród siebie kilka robotnic i karmiąc je mleczkiem matecznikowym następuje u nich z tego powodu rozwój narządów rozrodczych. Zapładniają się i zaczynają czerwienie. Z tego czerwiu wychodzą jedynie trutnie. Trutnie te są znacznie mniejsze od naturalnych, ale nadają się doskonale do zapłodnienia matek.

W/w opis przedstawiłem na VI Lubelskiej Konferencji Pszczelarskiej (Sympozjum Naukowe) w Pszczelej Woli przy Technikum Pszczelarskim, która odbyła się w dniach 6-8.02.2015r.

Zobacz również:

Co to są trutówki? 

Trutówki. Przyczyna występowania a poddawanie matki pszczelej 

Metody zapobiegania aktywności trutówek w ulu 

Rozróżnianie mateczników - mateczniki ratunkowe 

VI Lubelska Konferencja Pszczelarska 

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19545

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Miodowa owsianka