Portal Pszczelarski

Jak uzyskać finansowanie projektu korzystając z platformy crowdfundingowej Polak Potrafi?

Na zdjęciu: Pan Daniel z ufundowaną przyczepką oraz logotypy partnerów wspierających projekt Bzykająca Przyczepka. Źródło: bzykajaca-przyczepka.pl/images/Przyczepka/Bzykajaca-przyczepka-partnerzy.jpg

crowdfunding Polak Potrafi Bzykająca Przyczepka

Drodzy koledzy i koleżanki,  

Jak niektórzy z was wiedzą, projekt "Bzykająca przyczepka", który prowadziłem na portalu "Polak Potrafi" zakończył się sukcesem. Poniżej postaram się w punktach opisać: jak najlepiej przygotować się do takiego projektu, dlaczego wybrałem ten sposób finansowania i co na tym możecie zyskać bądź stracić. 

Jak przygotować się do projektu?

1. Postaw sobie jasny cel i przekaż go w jak najprostszy sposób. Rozpisz go koniecznie na kartce i przeanalizuj.

2. Przelicz dokładnie ile funduszy będziesz potrzebował. Pamiętaj żeby dodać koszty jakie będziesz musiał ponieść. Dolicz marżę Polak Potrafi (8%), uwzględnij koszty wysyłki nagród i najważniejsze - przelicz koszty produkcji nagród.

3. Najważniejszym punktem projektu są nagrody. Bez ciekawych i zachęcających nagród nawet najciekawszy projekt nie da rady uzbierać wystarczającej kwoty. Wymyślając nagrody unikaj zawyżania cen, ponieważ ludzie potrafią liczyć. Jeśli cena nagrody będzie wygórowana, to prawdopodobnie odstraszy to wspierającego.

4. Przygotuj zdjęcia i film promocyjny. Film promocyjny musi porwać ludzi (jest on według mnie najważniejszy). Dlaczego? Ponieważ około 80% osób, które odwiedzi twój projekt nie przeczyta w całości opisu, tylko odrazu przejdzie do wyboru nagrody.

5. Znajdź wsparcie. Nie zaczynaj projektu w pośpiechu. Znajdź osoby, instytucje które wspomogą cię na starcie i opowiedzą ludziom o twoim pomyśle. Średnio w ciągu pierwszych 5 dni, projekt ma najwięcej odwiedzeń i uzyskuje największe finansowanie, dlatego musisz mieć wsparcie od samego początku.

6. Przygotuj strony informacyjne o projekcie gdzie będziesz dodawał aktualizacje.

7. Od samego początku do samego końca przygotuj się na ciężką pracę, dlatego najlepiej projekt jest prowadzić w kilka osób. Jeśli każdy będzie znał swoją rolę będzie prościej odnieść sukces.

Sam projekt to ciężka praca, ale daje wiele frajdy. Podczas projektu poznasz wielu ciekawych ludzi i zobaczysz, że każde nawet najmniejsze wsparcie wywoła u ciebie wielką ekscytacje. Nawet jeśli się nie uda, bo zawsze może tak się zdarzyć, będziesz bogatszy w doświadczenia.

Zobacz również:

Projekt Bzykająca Przyczepka

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4267

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Nan-e qandi

Kapusta czerwona z porto