Portal Pszczelarski

Metody zapobiegania aktywności trutówek w ulu

Na zdjęciu: strutowiały plaster. Źródło zdjęcia: en.wikipedia.org/wiki/Laying_worker_bee#/media/File:LayingWorkerBee.jpg Autor zdjęcia: Audriusa

trutówki aktywność trutówek strutowiała rodzina likwidacja rodziny pszczelej poddawanie matki pszczelej czerw czerw garbaty

Metody zapobiegania aktywności trutówek w ulu

Działanie trutówek w ulu może znacznie osłabić rodzinę lub nawet doprowadzić do jej wyginięcia. Robotnice, które w okresie bezmateczności przekształcają się w trutówki składają bowiem tylko nieunasienione jaja, z których wygryzają się wyłącznie trutnie.

Nadmiar trutni w ulu jest bardzo niekorzystny dla rodziny pszczelej. Robotnice bowiem z biegiem czasu giną, a w ulu pozostają trutnie, które nie są w stanie przejąć żadnych prac w ulu. Niestety, nie ma możliwości policzenia, ile trutówek znajduje się w ulu – robotnice, u których wykształcają się jajniki nie zmieniają bowiem swojego fizycznego wyglądu. Natomiast oprócz jajników wykształca się u nich także instynkt rywalizacji, przez co są nastawione na zwalczanie każdej matki, którą pszczelarz spróbuje poddać do ula.

Likwidacja strutowiałej rodziny
Jest kilka sposobów, by poradzić sobie z trutówkami w rodzinie. Jednym z nich jest jej likwidacja. Gdy próby poddania matki spełzają na niczym, wszystkie pszczoły z ula należy wysypać na ziemię w odległości co najmniej 10 metrów od macierzystego ula. Trutówki nie mają zdolności do lotu, dlatego na tej ziemi pozostaną póki nie wyginą. Natomiast robotnice szybko odlecą. Aby nie wracały do swojego ula, trzeba go usunąć – wtedy polecą do innych rodzin i jest duża szansa, że zostaną w nich przygarnięte. [1]

Poddanie matki czerwiącej
Jeśli jednak pszczelarz woli najpierw wykorzystać inne środki zaradcze i likwidację rodziny traktuje jako ostateczność, może podjąć próbę poddania matki pszczelej do strutowiałej rodziny. Matka powinna być czerwiąca, najlepiej taka, która nie miała przerwy w składaniu jajeczek. Nie poddajemy więc nowo zakupionej matki (także dlatego, że istnieje pewne ryzyko jej utraty), a łapiemy z innych uli stare matki pszczele przeznaczone do likwidacji bądź zabieramy matki z ulików weselnych. Matki, które z różnych powodów miały przerwane czerwienie, również można poddać do ula. Trzeba jednak pamiętać, że minie co najmniej kilka dni, zanim ponownie podejmą one czerwienie. Także w tym przypadku jest duża szansa, że pszczoły bez oporów przyjmą nowa matkę. Natomiast pewności nigdy nie ma.

Czerwiącą matkę pszczelą poddaje się bezpośrednio na plaster w strutowiałym ulu. Jest ona ciężka (pełna jajeczek), dlatego nie ma obawy, że z niego ucieknie. Pszczoły robotnice bardzo szybko ją zauważają i zaczynają tworzyć wokół niej świtę. Matka zaczyna być karmiona, a pszczoły pobierają z niej feromony, przekazując je znajdującym się dalej robotnicom. Dzięki temu wszystkie robotnice dowiadują się, że w ulu znajduje się czerwiąca matka. Dobrze przyjęta matka pszczela będzie broniona przez świtę przed atakami rywalizujących z nią trutówek. [2]

Aktywność trutówek z czasem osłabnie
W ciągu kilku dni od poddania matki będzie można zauważyć zjawisko jednoczesnego czerwienia matki pszczelej oraz trutówek. Jednak z biegiem czasu zaczną one wymierać, czerwiu trutowego będzie więc coraz mniej. Pojawią się natomiast pszczoły-karmicielki, które zajmą się dostarczaniem pokarmu prawdziwej matce. W taki sposób rodzina powoli i systematycznie odbuduje swoją siłę. Aby wspomóc pszczoły w powracaniu do siły, pszczelarz może pomóc rodzinie poprzez dodawanie do niej plastrów z gryzącym się czerwiem z innych rodzin. Może także dobrze zachowane plastry, na których znajduje się czerw garbaty, a także miód i pyłek, przekazać innym rodzinom. Trzeba tylko pamiętać, by umieszczać je na skraju gniazda.

Opracowano na podstawie
1. Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s.102
2. Przemysław Miarka, Trutówki – utrapienie pszczelarza, www.odr.pl, 11.11.2014 r.

Zobacz również:

Co to są trutówki? 

Trutowienie matek pszczelich 

Trutówki. Przyczyna występowania a poddawanie matki pszczelej 

Jak rozróżnić czerw? 

Przyjęcie matki pszczelej - utrudnienia 

Przyjęcie matki pszczelej - ułatwienia 

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 20604

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Piernik sułtański

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Marchewka z jabłkiem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym