Na zdjęciu: nadstawka do ula. Źródło zdjęcia: golden-bee.com/images/products/553.jpg
Kiedy dać nadstawkę?
Nadstawka jest sezonowo wstawiana do ula w celu zwiększenia jego pojemności. Najczęściej służy jako magazyn na miód. Pod względem budowy jest to korpus, w którym ramki są niższe i pogrubione.
Moment dodania nadstawki powinien być przez pszczelarza dobrze przemyślany i poprzedzony dokładnymi obserwacjami pszczół. Właściwy termin należy określić na podstawie regularnie prowadzonych notatek oraz oceny szybkości rozwoju rodziny pszczelej, a także intensywności i częstotliwości, z jaką pszczoły latają na pożytki.
Zbyt wczesne dodawanie nadstawek nawet w rodzinie, która z pozoru wydaje się silna, nie jest postępowaniem właściwym i niesie za sobą negatywne konsekwencje. Może bowiem spowodować zahamowanie rozwoju rodziny, co w okresie pożytkowym jest niewskazane. Dobry moment na dodanie nadstawki jest wtedy, gdy pszczoły wydają się nie mieć miejsca w gnieździe – silnie obsiadają wszystkie uliczki międzyramkowe, a także zwisają pod ramkami. Tam też mogą zacząć budować niepotrzebne dzikie plastry.
Warto pamiętać, że zbyt późne dodanie nadstawki również nie sprzyja efektywności produkcji. Większość pszczelarzy woli więc dodawanie nadstawek o niskich ramkach już wiosną. Bardzo ważny jest nie tylko moment wstawienia nadstawki, ale też sposób kratowania. Chodzi o liczbę uliczek ramkowych, które są zakratowane. Ramki w nadstawce są ułożone poprzecznie w stosunku do ramek gniazdowych, dzięki czemu można otwierać dowolna liczbę uliczek w dowolnych miejscach. Dzięki temu dopasujemy ilość ramek w nastawce do zapotrzebowania pszczół, a także zapobiegniemy ochładzaniu się gniazda.
Opracowano na podstawie:
Stanisław Dubiel, Porady praktyczne dla pszczelarzy, www.lodr.pl, 9.11.2014 r.
Zobacz również:
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.