Portal Pszczelarski

Tulia kalifornijska – roślina miododajna

Na zdjęciu: Tulia kalifornijska (Pycnanthemum californicum Torr. ex T. Durand). Źródła zdjęć: stylowi.pl/30902962. Kwitnienie lipiec

tulia kalifornijska Pycnanthemum californicum Torr. ex T. Durand roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina ozdobna roślina olejkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa tulii kalifornijskiej wydajność pyłkowa tulii kalifornijskiej cechy charakterystyczne tulii kalifornijskiej występowanie tulii kalifornijskiej uprawa tulii kalifornijskiej

Tulia kalifornijska – roślina miododajna

Tulia kalifornijska (Pycnanthemum californicum Torr. ex T. Durand) to olejkodajna roślina, która ma swoje korzenie w Ameryce Północnej. Pszczelarze cenią ją jednak nie ze względu na aromatyczne olejki, a na wysoka wydajność miodową.

Tulia kalifornijska jest byliną, która dorasta do 60 cm wysokości. Charakterystyczną cechą rośliny jest jej miękkie, krótkie owłosienie, które pokrywa zarówno łodygi, jak i liście. Łodyga w swoim przekroju ma kształt kwadratu, im wyżej, tym bardziej rozgałęzia się. Liście tulii są jasnozielone, długie i lancetowate. Kwiaty znajdują się na szczytach rozgałęzień, są białe i nakrapiane niebieskimi, małymi plamkami. Nektarnik znajduje się tuż obok zalążni, jest bardzo łatwo dostępny, z czego korzystają nie tylko pszczoły, ale też inne owady, które przyciąga słodki, aromatyczny pyłek.

Tulia kalifornijska zaczyna kwitnąć dość późno w porównaniu do innych roślin miododajnych – początek kwitnienia to dopiero druga połowa lipca. Natomiast roślina kwitnie dość długo – przy dobrych warunkach pogodowych nawet do końca września. Pszczoły bardzo chętnie zbierają z niej nektar nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja wylatywaniu na inne pożytki. Wydajność miodowa tulii kalifornijskiej to aż 700 kg nektaru z jednego hektara pożytku. To naprawdę sporo, dlatego warto zainteresować się uprawa tulii kalifornijskie w pobliżu pasieki.

Dzięki temu, że tulia kalifornijska kwitnie stosunkowo późno, świetnie sprawdza się jako uzupełnienie pożytków pszczelich w czasie, gdy inne rośliny miododajne powoli kończą kwitnienie i nektarowanie. Może być sadzona nie tylko przez pszczelarzy, ale też ogrodników i działkowców – sprawdza się doskonale jako roślina ozdobna. Roślinę można rozmnażać wiosną poprzez zasianie ziaren w rozsadniku. Gdy wykiełkują, należy przenieść je na miejsce docelowe. Sadzenie powinno odbywać się w dość dużym rozstawie – około 40 cm – jest bowiem dość rozłożysta i w dużych skupiskach może mieć problemy z obfitym kwitnieniem i nektarowaniem.

Opracowano na podstawie:
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Odział Pszczelnictwa ISK, Puławy 1993, s. 37

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11342

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą