Portal Pszczelarski

Szałwia omszona – roślina miododajna

Na zdjęciu: Szałwia omszona (Salvia nemorosa L.). Źródło zdjęcia: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Salvia_nemorosa_OB10.jpg i pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Salvia_nemorosa_flora.jpg Autorzy zdjęć: Jerzy Opioła i Denis Barthel. Kwitnienie czerwiec

szałwia omszona Salvia nemorosa L. roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa szałwii omszonej wydajność pyłkowa szałwii omszonej cechy charakterystyczne szałwii omszonej występowanie szałwii omszonej uprawa szałwii omszonej

Szałwia omszona (Salvia nemorosa L.) jest byliną o dość dobrej wydajności miodowej, dzięki czemu jest bardzo popularna wśród pszczelarzy prowadzących własne pasieki, zarówno hobbystycznie, jak i zawodowo. 

Szałwia omszona naturalnie rośnie w Azji oraz w Europie. W naszym kraju występuje dość popularnie, gdyż jest nie tylko częścią upraw, ale też pojawia się często w postaci zdziczałej. Roślina osiąga wysokość do 80 cm. Poziom wzrostu jest uzależniony od warunków glebowych i klimatycznych. Najlepiej szałwia czuje się na terenach mocno nasłonecznionych, pozbawionych cienia. Najczęściej można spotkać ją na suchych łąkach i pastwiskach, zarówno na terenach nizinnych, jak i na zboczach pagórków i gór. Nie jest więc dobrym pomysłem uprawianie jej w cieniu koron gęstych, wysokich drzew. Kłopoty ze wzrostem mogą pojawić się także na glebach bardzo gliniastych, mało przepuszczalnych i po prostu ciężkich. Im lżejsze podłoże, tym dla szałwii lepiej. 

Szałwia omszona rośnie w postaci kęp nierozgałęzionych i wyprostowanych pędów, na których szczycie znajdują się długie i wąskie kwiatostany. Kwiaty szałwii są fioletowo-niebieskie i ładnie pachną, dzięki czemu przyciągają na pożytek zarówno pszczoły, jak i inne owady, dla których pożywieniem jest pyłek i nektar kwiatowy. Zakwita najczęściej w czerwcu i mocno kwitnie oraz nektaruje do połowy lipca. Ma dość dużą wydajność miodową – z jednego hektara można otrzymać około 200-300 kg nektaru. Pszczoły zbierają z niej także pyłek, którego wydajność jest średnia w porównaniu do innych rośli miododajnych. 

Szałwia jest dość prosta w rozmnażaniu, dlatego warto to czynić wszędzie tam, gdzie występuje dziko. Wysiewa się ją z nasion. Szybko kiełkuje i zaczyna kwitnąć. Dla pszczelarzy jest rośliną idealną dla wzbogacenia i zwiększenia nektaru uzyskiwanego z pożytku wokół pasieki.

Opracowano na podstawie:
Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2003, s. 298

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15084

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu