Portal Pszczelarski

Hyzop lekarski – roślina miododajna

Na zdjęciu: Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.). Źródła zdjęć: az.wikipedia.org/wiki/D%C9%99rman_%C3%A7%C3%B6d%C3%BCkotu#/media/File:Hyssopus-officinalis-habit.jpg i be.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D1%81%D0%BE%D0%BF_%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D1%8B#/media/File:Hyssopus_officinalis_004.JPG Autorzy: Sten i H. Zell

hyzop lekarski Hyssopus officinalis L. roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina lecznicza pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa hyzopu lekarskiego wydajność pyłkowa hyzopu lekarskiego cechy charakterystyczne hyzopu lekarskiego występowanie hyzopu lekarskiego uprawa hyzopu lekarskiego

Hyzop lekarski – roślina miododajna

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.) to roślina, która znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych. Jednak także dla pszczelarzy jest bardzo wartościowa ze względu na całkiem sporą wydajność miodową.

Hyzop pochodzi z krajów śródziemnomorskim. W stanie dzikim można go spotkać w naszych warunkach geograficznych na wysypiskach, rumowiskach i innych nieużytkach.
Hyzop lekarski jest półkrzewem, który osiąga wysokość do 60 cm. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo gęste ulistnienie. Ma długie, lancetowate liście, które z obu stron są gruczołowato nakropkowane. W liściach znajdują się olejki eteryczne, które pod względem zapachu i właściwości przypominają kamforę. Olejki te są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym oraz do produkcji aromatycznych likierów. Kwiaty hyzopu lekarskiego są zebrane w tak zwanych kłosach pozornych, są lekko fioletowe i bardzo bogate w nektar. W większości krajów są uprawiane właśnie ze względu na swoją miododajność.

Hyzop lekarski kwitnie w środku lata, od połowy lipca do końca sierpnia. Jego pachnące, aromatyczne kwiaty przyciągają nie tylko pszczoły, ale też inne owady, które żywią się pyłkiem i nektarem. Wydajność miodowa hyzopu kształtuje się na poziomie 200-400 kg z jednego hektara użytku. Ze względu na tę wysoka miododajność hyzop lekarski zasługuje na uprawę w każdym ogrodzie czy na poletku pasiecznym. A ta wcale nie jest skomplikowana. Hyzop można rozmnażać wegetatywnie przez podział roślin, jednak dla pszczelarzy i ogrodników, którzy potrzebują rośliny na własny użytek, dużo wygodniej jest otrzymać rozsadę z nasion. Należy je wiosną wysiać na rozsadniku, w rzędach oddalonych od siebie o około 40 cm. Gdy pojawią się sadzonki, należy umieścić je na stałym poletku w zbliżonych odległościach. Gdy hyzop zacznie wiosną wypuszczać pierwsze listki, warto regularnie i dość intensywnie go przycinać – będzie wtedy rósł bardziej bujnie i kwitnął dużo intensywnie.

Opracowano na podstawie:
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Odział Pszczelnictwa ISK, Puławy 1993, s. 38

Zobacz również: 

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9732

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szybki piernik z miodem na święta

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Torcik naleśnikowy z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem