Portal Pszczelarski

Hyzop lekarski – roślina miododajna

Na zdjęciu: Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.). Źródła zdjęć: az.wikipedia.org/wiki/D%C9%99rman_%C3%A7%C3%B6d%C3%BCkotu#/media/File:Hyssopus-officinalis-habit.jpg i be.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D1%81%D0%BE%D0%BF_%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D1%8B#/media/File:Hyssopus_officinalis_004.JPG Autorzy: Sten i H. Zell

hyzop lekarski Hyssopus officinalis L. roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina lecznicza pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa hyzopu lekarskiego wydajność pyłkowa hyzopu lekarskiego cechy charakterystyczne hyzopu lekarskiego występowanie hyzopu lekarskiego uprawa hyzopu lekarskiego

Hyzop lekarski – roślina miododajna

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.) to roślina, która znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych. Jednak także dla pszczelarzy jest bardzo wartościowa ze względu na całkiem sporą wydajność miodową.

Hyzop pochodzi z krajów śródziemnomorskim. W stanie dzikim można go spotkać w naszych warunkach geograficznych na wysypiskach, rumowiskach i innych nieużytkach.
Hyzop lekarski jest półkrzewem, który osiąga wysokość do 60 cm. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo gęste ulistnienie. Ma długie, lancetowate liście, które z obu stron są gruczołowato nakropkowane. W liściach znajdują się olejki eteryczne, które pod względem zapachu i właściwości przypominają kamforę. Olejki te są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym oraz do produkcji aromatycznych likierów. Kwiaty hyzopu lekarskiego są zebrane w tak zwanych kłosach pozornych, są lekko fioletowe i bardzo bogate w nektar. W większości krajów są uprawiane właśnie ze względu na swoją miododajność.

Hyzop lekarski kwitnie w środku lata, od połowy lipca do końca sierpnia. Jego pachnące, aromatyczne kwiaty przyciągają nie tylko pszczoły, ale też inne owady, które żywią się pyłkiem i nektarem. Wydajność miodowa hyzopu kształtuje się na poziomie 200-400 kg z jednego hektara użytku. Ze względu na tę wysoka miododajność hyzop lekarski zasługuje na uprawę w każdym ogrodzie czy na poletku pasiecznym. A ta wcale nie jest skomplikowana. Hyzop można rozmnażać wegetatywnie przez podział roślin, jednak dla pszczelarzy i ogrodników, którzy potrzebują rośliny na własny użytek, dużo wygodniej jest otrzymać rozsadę z nasion. Należy je wiosną wysiać na rozsadniku, w rzędach oddalonych od siebie o około 40 cm. Gdy pojawią się sadzonki, należy umieścić je na stałym poletku w zbliżonych odległościach. Gdy hyzop zacznie wiosną wypuszczać pierwsze listki, warto regularnie i dość intensywnie go przycinać – będzie wtedy rósł bardziej bujnie i kwitnął dużo intensywnie.

Opracowano na podstawie:
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Odział Pszczelnictwa ISK, Puławy 1993, s. 38

Zobacz również: 

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12403

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili