Portal Pszczelarski

Agroturystyczny Szlak Winno-Miodowy GRODZIEC

szlak agroturystyczny agroturystyczny szlak winno-miodowy Grodziec Zamek Grodziec Związek Pszczelarzy Polskich Ziemi Legnickiej Święto Wina i Miodu Pitnego

Agroturystyczny Szlak Winno-Miodowy powstał 24. czerwca 2007 r. z inicjatywy Sekcji Winoroślarskiej Związku Sadowników Polskich i przy ścisłej współpracy Kasztelana Zamku „Grodziec”, Związku Pszczelarzy Ziemi Legnickiej, Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolnicznego we Wrocławiu Oddział Chojnów oraz 48 gospodarstw i instytucji. Inauguracja działalności nastąpiła w czasie Dni Otwartych Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Chojnowie.

Tworzenie szlaków tematycznych jest znane i powszechnie stosowane w krajach południowej i zachodniej Europy. W Polsce ten trend dopiero raczkuje. Celem tworzenia tego rodzaju szlaków jest przede wszystkim uatrakcyjnienie oferty gospodarstw agroturystycznych oraz nawiązanie współpracy między podmiotami gospodarczymi i instytucjami. A zatem celem nie jest wzmożona konkurencja, jak mogłoby się zdawać, a wzajemne uzupełnianie oferty produktami i usługami, które mają zbliżone cechy użytkowania, np. miód, wina, owoce, warzywa.

Szlaki agroturystyczne stanowią nie lada atrakcję, gdyż poza możliwością odczuwania odpowiednich doznań smakowych, nakierowują turystów na istotne i często niedostrzegane atrakcje turystyczne, takie jak: kościoły, skanseny, pomniki przyrody, rezerwaty czy zabytki.

Agroturystyczny Szlak Winno-Miodowy Grodziec ma swój początek na Zamku Grodziec położonym w pobliżu wsi Grodziec, w gminie Zagrodno, powiecie złotoryjskim, w województwie dolnośląskim. Trasa szlaku Grodziec przebiega przez zróżnicowane geograficznie regiony, od terenów górzystych na terenach Parku Krajobrazowego „Chełmy” po tereny lesisto-bagienne Przemkowskiego Parku Krajobrazowego. Podczas wędrówki turyści mają możliwość m.in. poznania wielu ciekawych obiektów sakralnych i świeckich oraz zapoznania się ze świadectwami kultury związanej z wydobyciem kruszców i metali szlachetnych. Do niespotykanych zbyt często atrakcji należy zaliczyć m.in. zapomniany nieczynny szyb kopalni, kamień niezgody czy „Rancho pod Strusiem”, w którym właścicielka - pani Ewa Wolak, hoduje strusie i oferuje zakup ich jaj.

Obie trasy, północna i południowa, stanowią łącznie ok. 200 km.
Trasa Północna biegnie przez: Zagrodno, Chojnów, Chocianów, Przemków, Gromadkę oraz Wartę Bolesławiecką.
Trasa Południowa zaś przez: Uniejowice, Złotoryję, Jawor, Bolków, Świerzawę, Nowy Kościół, Proboszczów, Pielgrzymkę oraz Czaple.

Sezon agroturystycznych wędrówek kończy październikowe dwudniowe Święto Wina i Miodów Pitnych, o którym wspominaliśmy na łamach naszego portalu m.in. tutaj: VII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego.

Dla osób zainteresowanych został przygotowany informator, który jest do pobrania z oficjalnej strony Zamku Grodziec. Istnieje również możliwość zapoznania się z nim on-line po kliknięciu w link: Informator - Agroturystyczny Szlak Winno-Miodowy GRODZIEC.

 

 

 

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2957

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku