Portal Pszczelarski

Kłosowiec fenkułowy, mięta meksykańska – roślina miododajna

Na zdjęciu: Kłosowiec fenkułowy, mięta meksykańska (Agastache foeniculum). Źródła zdjęć: kruidenplanten.nl/contents/media/l_tuin-herfst-2009%20043.jpg en.wikipedia.org/wiki/File:Agastace_foeniculum_WPC.jpg Autor zdjęcia 2: Wayne Ray

kłosowiec fenkułowy mięta meksykańska Agastache foeniculum roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina lecznicza pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa kłosowca fenkułowego wydajność pyłkowa kłosowca fenkułowego cechy charakterystyczne kłosowca fenkułowego występowanie kłosowca fenkułowego uprawa kłosowca fenkułowego

Kłosowiec fenkułowy, mięta meksykańska – roślina miododajna

Kłosowiec fenkułowy (Agastache foeniculum) pochodzi z Ameryki Południowej i tam uważany jest za najlepszą roślinę miododajną. W Polsce jest bardzo popularny wśród pszczelarzy, którzy chętnie go uprawiają dla zwiększenia wydajności swoich pasiek.

Kłosowiec fenkułowy pod względem miododajności dorównuje najbardziej miododajnym roślinom występującym dziko w naszym kraju. Jednak osoby, które chcą go uprawiać, muszą zdawać sobie sprawę, że wymaga od odpowiednich warunków glebowych. Nie wszędzie bowiem będzie czuł się dobrze. Potrzebuje żyznych, średnio wilgotnych gleb i optymalnego nasłonecznienia. Co więcej, nawet w idealnych warunkach glebowych przetrwa w jednym miejscu zaledwie kilka lat.

Kłosowiec fenkułowy osiąga wielkość od 60 do 120 cm. Z jednej rośliny może wyrastać nawet kilka pędów, z których wyrastają kwiatostany w kształcie intensywnie fioletowych kłosów. Na całej długości łodygi wyrastają gęsto liście o intensywnie zielonej barwie. Roślina kwitnie od lipca do września, zapewniając pszczołom obfity i długotrwały pożytek. Wydajność miodowa z jednego hektara pożytku szacowana jest na 400-700 kg w zależności od odmiany kłosowca oraz warunków glebowych. Spora jest też wydajność pyłkowa, bo 160 kg z jednego hektara. Nie tylko kwiaty, ale też cała roślina wydziela bardzo mocny i aromatyczny zapach, przez co nazywana jest często miętą meksykańską.

Uprawa kłosowca fenkułowego, choć wymaga odpowiedniej gleby, nie jest skomplikowana. Wystarczy odpowiednie nasłonecznienie, nawilżenie i spulchnienie podłoża, a następnie wysianie nasion. Nie warto natomiast wysiewać kłosowca na słabych glebach – takie uprawy nie są zbyt dobrej jakości, a kwiaty podczas kwitnienia są odwiedzane głównie przez trzmiele. Roślina kiełkuje już w pierwszym roku od zasiania. Można ją wykorzystać nie tylko jako roślinę miododajną, ale też leczniczą. Kłosowiec ma szerokie właściwości prozdrowotne, a napar z jego liści i kwiatów ma działanie uspokajające, regenerujące i pozytywnie wpływające na pracę serca.

Opracowano na podstawie:
Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2003, s. 254

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19812

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym