Portal Pszczelarski

Niecierpek gruczołowaty, niecierpek himalajski, niecierpek Roylego – roślina miododajna

Na zdjęciu: Niecierpek gruczołowaty, niecierpek himalajski, niecierpek Roylego (Impatiens glandulifera Royle). Źródło zdjęcia: fr.wikipedia.org/wiki/Balsamine_de_l%27Himalaya#/media/File:Impatiens_glandulifera_(6).jpg Autor: Musicaline

niecierpek gruczołowaty niecierpek himalajski niecierpek Roylego Impatiens glandulifera Royle roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa niecierpka gruczołowatego wydajność miodowa niecierpka himalajskiego wydajność miodowa niecierpka Roylego wydajność pyłkowa niecierpka gruczołowatego wydajność pyłkowa niecierpka himalajskiego wydajność pyłkowa niecierpka Roylego cechy charakterystyczne niecierpka gruczołowatego cechy charakterystyczne niecierpka himalajskiego cechy charakterystyczne niecierpka Roylego występowanie niecierpka gruczołowatego występowanie niecierpka himalajskiego występowanie niecierpka Roylego uprawa niecierpka gruczołowatego uprawa niecierpka himalajskiego uprawa niecierpka Roylego

Niecierpek gruczołowaty, niecierpek himalajski, niecierpek Roylego – roślina miododajna

Niecierpek gruczołowaty (Impatiens glandulifera Royle) kiedyś występował dziko w dalekiej Azji – w Indiach, Pakistanie czy Himalajach. Gdy pojawił się w Europie, rozprzestrzenił się tak, że rośnie dziko praktycznie wszędzie. Jest bardzo cenioną rośliną miododajną, zwiększającą produkcję miodu w pasiekach, w pobliżu których rośnie.

Niecierpek gruczołowaty jest rośliną jednoroczną. Dobrze radzi sobie w różnych środowiskach i na różnych glebach. Lubi gleby wilgotne i bogate w składniki odżywcze, jednak także na uboższych terenach radzi sobie świetnie, kiełkuje, kwitnie i nektaruje. Występuje na skrajach różnego typu lasów, nad rzekami i innymi zbiornikami wodnymi.

Łodyga niecierpka gruczołowatego dorasta do dwóch metrów wysokości, jest bezlistna, zielona i pokryta drobnymi czerwonymi kropkami. Imponującej długości są liście – osiągają do 25 cm długości, są lancetowate i ząbkowane na brzegach. Jednak najpiękniejszą częścią rośliny są kwiaty. Mają około 3 cm długości i 2 cm szerokości, a cała korona ma kształt hełmu. Kwiaty mocno i intensywnie pachną, mają kolor różowy, ale o wielu obliczach. Niektóre mogą być mocno różowe, prawie purpurowe, a inne prawie białe z lekko liliowa nutą.

Niecierpek gruczołowaty kwitnie od lipca aż do października. Niestraszna mu nieco gorsza aura, dopiero przymrozki zatrzymują kwitnienie. Na początku kwitnienia roślina jest oblatywana głównie przez trzmiele, dopiero w nieco późniejszym okresie zaczynają masowo pojawiać się pszczoły. Wydajność miodowa jest bardzo duża – z jednego hektara pożytku pszczoły zbierają aż 700 kg nektaru. Bardzo duża jest również wydajność pyłkowa – 400 kg z hektara.

Pszczelarze mogą korzystać z dobrodziejstwa rosnącego dziko niecierpka, natomiast mają ograniczone możliwości jego uprawy. W naszym kraju jest on bowiem uważany za gatunek mocno inwazyjny, który zagraża naszej rodzimej przyrodzie. Na rozmnażanie czy uprawę niecierpka trzeba mieć specjalne pozwolenie.

Choć niecierpek gruczołowaty kojarzy się pszczelarzom jedynie z dobrą rośliną pożytkową, można go stosować także w kuchni. Jego kwiaty mają delikatnie słodki smak, można je dodawać do sałatek lub jako żywą ozdobę do wielu potraw.

Opracowano na podstawie:
Steffen Guido Fleischhauer, Jadalne rośliny dziko rosnące, Vital Gwarancja Zdrowia, Białystok 2014, s. 93-94

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 21418

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Chałka z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności