Portal Pszczelarski

Komonica zwyczajna, komonica pospolita, komonica rożkowa – roślina miododajna

Na zdjęciu: komonica zwyczajna, komonica pospolita, komonica rożkowa (Lotus corniculatus L.). Źródła zdjęć: es.wikipedia.org/wiki/Lotus_corniculatus#/media/File:Karringtand.jpg i pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Lotus_corniculatus_T69.jpg Autorzy zdjęć: Jopernikus i Jerzy Opioła

komonica zwyczajna komonica pospolita komonica rożkowa lotus corniculatus L. roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa komonicy zwyczajnej cechy charakterystyczne komonicy zwyczajnej występowanie komonicy zwyczajnej uprawa komonicy zwyczajnej

Komonica zwyczajna, komonica pospolita, komonica rożkowa – roślina miododajna

Komonica zwyczajna (Lotus corniculatus L.) jest byliną, której rodzime tereny to Azja i Afryka Północna. W Polsce jest gatunkiem, który występuje wręcz masowo na terenie całego kraju. Ze względu na dużą wydajność miodową jest ceniona przez pszczelarzy i uwielbiana przez pszczoły.

Komonica zwyczajna jest niewymagająca, jeśli chodzi o warunki glebowe czy klimatyczne. Można ja spotkać na łąkach, pastwiskach, przy zbiornikach wodnych czy na nieużytkach i suchych, mało wilgotnych wzgórzach. Często jest komponentem wieloskładnikowych mieszanek traw, dzięki czemu poprawia jakość pastwiska. Jej wydajność miodowa jest porównywalna z możliwościami koniczyny białej, dlatego chętnie oblatują ją pszczoły i inne owady pszczołowate.

Jeśli chodzi o wielkość, komonica zwyczajna nie osiąga zbyt dużych rozmiarów. Przy dobrych warunkach dorasta do 40 cm. Ma dość drobne, pięciolistkowe liście oraz żółte, niezbyt intensywnie pachnące kwiaty. Kwitnie dość długo – od maja aż do września, dzięki czemu zapewnia pszczołom stały i dobrej jakości pożytek. Jej wydajność miodowa to około 90 kg z jednego hektara oblatywanego pożytku.

Niestety, nie zawsze pasieka zlokalizowana jest w pobliżu rozległych łąk usianych kwiatami komonicy zwyczajnej. Wtedy warto uprawiać ją w pobliżu pasieki, w ogródku pszczelarskim. Komonica zwyczajna nie jest wymagająca, nie potrzebuje też skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki temu każdy bez problemu powinien poradzić sobie z jej uprawą. Bez obaw można ją sadzić nawet na kiepskiej jakości glebach. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio do gruntu w rzędach rozstawionych co 30-40 cm. Odstępy między roślinami w rzędzie powinny mieć co najmniej 5 cm – im więcej, tym lepiej.

Uprawa komonicy zwyczajnej przydaje się nie tylko właścicielom pasiek. Roślinę bardzo często sadzi się na zboczach gór czy na pagórkach, dzięki czemu zapobiega się ich erozji.

Opracowano na podstawie:
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Odział Pszczelnictwa ISK, Puławy 1993, s. 28

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16172

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2015-05-11 12:12:49

90kg ale dodałbym zwartego występowania. Nie spotkałem się żeby roślinę tę spotkać w wielkopowierzchniowych nasadach, choć nie wykluczam, że tak może gdzieś na świecie jest.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich