Portal Pszczelarski

Głóg pięcioszyjkowy – roślina miododajna

Na zdjęciu: Głóg pięcioszyjkowy (Crataegus pentagyna). Źródła zdjęć: en.wikipedia.org/wiki/File:Crataegus_pentagyna_BotGardBln1105Fruits.jpg i en.wikipedia.org/wiki/Crataegus_pentagyna#/media/File:Crataegus_pentagyna_FruitsLeaves_BotGardBln0906.JPG Autor zdjęć: BotBln

głóg pięcioszyjkowy crataegus pentagyna roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa głogu pięcioszyjkowego wydajność pyłkowa głogu pięcioszyjkowego cechy charakterystyczne głogu pięcioszyjkowego występowanie głogu pięcioszyjkowego uprawa głogu pięcioszyjkowego miód wiosenny

Głóg pięcioszyjkowy – roślina miododajna

Głóg pięcioszyjkowy (Crataegus pentagyna) jest bardzo cenioną rośliną miododajną, sadzoną przez pszczelarzy dla zwiększenia produkcji miodu w pasiece. Oprócz jego praktycznych właściwości, jest też wyjątkowo ozdobny, dzięki czemu świetnie sprawdzi się także w ogrodzie.

Gdzie można spotkać głóg pięcioszyjkowy? Przede wszystkim w lasach i na polanach, w zaroślach i nad brzegami zbiorników wodnych. Nie ma zbyt dużych wymagań glebowych, jednak najlepiej rośnie na podłożu bogatym w wapń.

Głóg pięcioszyjkowy jest obficie rozgałęziającym się krzewem, który przy dobrych warunkach glebowych oraz odpowiednim nasłonecznieniu może osiągać wysokość do 5 metrów. Gdy jego gałązki są młode, są mocno owłosione z nielicznymi cierniami. Liście są owalne, mają 6 cm długości. Występują na nich okrągłe plamki. Na wierzchu liście mają kolor ciemnej zieleni, pod spodem są jasne. Kwiaty głogu są białe, intensywnie pachnące, mają około 1,5 cm średnicy i są zebrane w podbaldachy złożone z wielu kwiatów. Nektarują i pyłkują obficie, dlatego są tłumnie oblatywane zarówno przez pszczoły, jak i inne owady żywiące się pyłkiem.

Okres kwitnienia głogu pięcioszyjkowego przypada na maj i czerwiec, z jego nektaru powstaje więc jasny i słodki miód wiosenny. Wydajność miodowa jest dość spora, bo 180 kg z jednego hektara pożytków. To daje tej odmianie głodu palme pierwszeństwa, jeśli chodzi o miododajność. Dla porównania – głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy pozwalają na uzyskanie około 15 kg nektaru z jednego hektara.

Głóg pięcioszyjkowy rozmnaża się z nasion, które należy wysiewać tuż po wydobyciu z owoców albo wczesna wiosną. Dobrym rozwiązaniem jest też zmiażdżenie owoców po zebraniu, zasypanie ich piaskiem, włożenie do doniczki i zakopanie w glebie na głębokości około 10 cm. Wiosną nasiona wydobywa się i sieje w rozsadniku, a gdy roślina wykiełkuje, przesadza się ją bezpośrednio na poletko obok pasieki.

Opracowano na podstawie:
Bolesław Jabłoński, Ogródek pszczelarski, Odział Pszczelnictwa ISK, Puławy 1993, s. 42

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 21747

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem