Portal Pszczelarski

Szczeć pospolita – roślina miododajna

Na zdjęciu: Szczeć pospolita (Dipsacus fullonum L.). Źródła zdjęć: en.wikipedia.org/wiki/Dipsacus_fullonum#/media/File:Dipsacus_fullonum1.jpg i en.wikipedia.org/wiki/Dipsacus_fullonum#/media/File:Teasel_Ottawa.jpg Autorzy zdjęć: MPF i D. Gordon E. Robertson

szczeć pospolita dipsacus fullonum L. roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa szczeci pospolitej wydajność pyłkowa szczeci pospolitej cechy charakterystyczne szczeci pospolitej występowanie szczeci pospolitej uprawa szczeci pospolitej

Szczeć pospolita – roślina miododajna

Szczeć pospolita (Dipsacus fullonum L.) ma, wbrew nazwie, całkiem niepospolity wygląd. Na pierwszy rzut oka wygląda jak zielone jajo z kolcami. Choć nie zachwyca wyglądem, jest bardzo lubiana przez pszczoły, bo produkuje duże ilości nektaru i pyłku.

Szczeć pospolita jest dużą rośliną dwuletnią, odporną na mrozy i inne niekorzystne warunki atmosferyczne. Dziko rośnie w różnego typu lasach, w zaroślach, przy drogach czy na brzegach rzek i stawów. Jej wymagania glebowe nie są zbyt duże – lubi glebę o obojętnym pH, średnio żyzną, ale wyrośnie także na podłożu żwirowym czy kamienistym. Roślina może osiągać naprawdę imponujące rozmiary – przy dobrych warunkach glebowych i pogodowych dorasta do dwóch metrów. Łodyga jest gruba, kanciasta, pokryta kolcami. Lancetowate liście są ostro zakończone, nie mają ogonków, siedzą bezpośrednio na łodydze. W ten sposób tworzą naturalną miseczkę, w której zbierana jest woda deszczowa. Ciekawostką jest, że nazwa rodzajowa szczeci – dipsacus – oznacza w języku greckim: spragniony i pochodzi właśnie od tych miseczek wypełnionych wodą.

Szczeć pospolita kwitnie w lipcu i sierpniu, ale dopiero w drugim roku życia. W pierwszym roku kończy wegetacje na poziomie położonej na ziemi rozety z liści. Kwiatostany są duże, nawet 8-centymetrowe. Mają jajowaty kształt i w każdym z nich może znajdować się nawet dwa tysiące drobnych kwiatków w kolorze purpurowym lub różowym. Szczeć jest wysoce miododajna. Z jednego hektara pożytku można uzyskać nawet 300 kg miodu oraz 250 kg pyłku. Warto więc sadzić ją w pobliżu pasiek. Pięknie pachnące kwiaty wabią nie tylko pszczoły, ale też motyle.

Szczeć pospolitą można uprawiać w ogrodach, na działkach i na poletkach pasiecznych. Nie ma wielkich wymagań glebowych, podłoże powinno być jedynie pozbawione chwastów i lekko spulchnione. Można ją wykorzystać do układania ciekawych kompozycji kwiatowych.

Opracowano na podstawie:
Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2003, s. 315

Zobacz również:

Szczeć sukiennicza - roślina miododajna

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Dipsacus fullonum L.
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13746

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XXI Wojewódzka Konferencja Pszczelarska w Karniowicach

Aleja pszczół i miodów w Prudniku 2019

Pszczoły na dachu – hotelowy pomysł na ekologię

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem