Portal Pszczelarski

Gryka zwyczajna - roślina miododajna

Na zdjęciu: ule na polu gryki. Źródło zdjęcia: honeybeesuite.com/wp-content/themes/website/data/php/timthumb.php?src=wp-content/uploads/2014/09/Gillispies-bee-yard1.jpg&q=90&w=888

gryka zwyczajna Fagopyrum sagittatum pożytki roślina miododajna wydajność miodowa wydajność miodowa gryki zwyczajnej

Gryka zwyczajna – roślina miododajna

Gryka jest uważana za jedną z najlepszych roślin miododajnych. Jest hodowana na terenie niemal całego kraju, dlatego też miód gryczany możemy spotkać w pasiekach w całej Polsce. Stawiając ule na polu gryki można być pewnym dobrego miodobrania.

Przy prawidłowych warunkach pogodowych gryka kwitnie w lipcu przez okres 3-4 tygodni. To wystarczająco dużo czasu, by pszczoły mogły zebrać duże ilości nektaru i pyłku. Najwięcej nektaru kwiaty gryki mają o poranku i wtedy są najchętniej oblatywane przez pszczoły. Lubią po prostu wilgoć, więc podczas bardzo upalnego lata najlepiej, by pszczoły latały na pożytki wtedy, gdy na kwiatach występuje jeszcze poranna rosa. Z jednego hektara gryki, w zależności od pogody oraz od rasy pszczół, można zebrać od 80 do nawet 500 kilogramów miodu. Średnie zbiory to około 200 kilogramów. Kwiaty gryki mają mocny i intensywny zapach, który potem jest bardzo dobrze wyczuwalny w wyprodukowanym miodzie. Zapach jest tak silny, że nektar gryki można wyczuć nawet w takim miodzie, gdzie jest on jedynie niewielką domieszką. Typowy miód gryczany jest ciemny, czasem nawet czerwonawy.

Gryka jest sprawdzona i pewną rośliną pożytkową. Jeśli więc pszczelarz poszukuje nowego źródła pożytku, a w pobliżu pasieki znajdują się pola gryczane, warto dogadać się z rolnikiem i postawić ule w bezpośrednim pobliżu pola. Tam, gdzie są bliskie pożytki gryki, pszczoły nie będą szukały innego nektaru i będą wykazywać silną wierność kwiatową. Trzeba jednak pamiętać, że kwiaty gryki powodują zwiększoną agresję u pszczół, nawet u tych ras, które są wyjątkowo spokojne.

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Właściwości miodu nawłociowo-gryczanego

Właściwości miodu gryczano-lipowego

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 35304

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-11-10 08:03:18

No a gryka rośnie hektarami, w przeciwieństwie do lipy, więc faktycznie warto dogadać się za w czasu z rolnikiem :)

Lukasz_Baniak 2014-11-13 15:51:13

To racja, grykę od razu wyczuwa się w miodzie.

Bikej0909 2016-10-28 10:09:15

ja staram sie stawiac 2 ule na ha



  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Racuchy z bananami i miodem

Miód z dziką różą