Portal Pszczelarski

Lebiodka pospolita – roślina miododajna

Na zdjęciu: Lebiodka pospolita (Origanum vulgare). Źródła zdjęć: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:ChristianBauer_flowering_oregano.jpg i gl.wikipedia.org/wiki/Ficheiro:Origanum_vulgare_-_harilik_pune.jpg Autorzy zdjęć: Christian Bauer i Ivar Leidus

lebiodka pospolita origanum vulgare oregano dziki majeranek roślina miododajna roślina pyłkodajna pożytki wydajność miodowa wydajność pyłkowa wydajność miodowa lebiodki pospolitej wydajność pyłkowa lebiodki pospolitej cechy charakterystyczne lebiodki pospolitej występowanie lebiodki pospolitej uprawa lebiodki pospolitej

Lebiodka pospolita – roślina miododajna

Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) to powszechnie znane oregano, nazywane też dzikim majerankiem. Często wykorzystujemy je w kuchni w postaci wysuszonej, jednak gdy kwitnie, jest jedną z ulubionych roślin pszczelich.

Lebiodka pospolita jest byliną o płożącym się kłączu, której łodygi osiągają do 80 cm wysokości. Naturalnie występuje na glebach lekkich, ale zasobnych w próchnicę. W dużych ilościach znajdziemy ją w jasnych lasach liściastych, na słonecznych polanach czy przydrożnych łąkach. Ma długie łodygi i jajowate, lekko owłosione liście o całych brzegach.

Lebiodka pospolita kwitnie w lipcu i sierpniu. Lubi dużo słońca i wysokie temperatury. Jej kwiaty mogą mieć różne ubarwienie – od mocno różowego, przez liliowy aż do prawie białego. Pachną dość mocno i wyraziście, a ich aromat działa wabiąco na pszczoły. Kwiaty znajdują się w szczytowych podbaldachach, a ich kielichy mają kształt dzwonków. Wydajność miodowa i pyłkowa rośliny jest spora – z jednego hektara oblatywanego przez pszczoły można uzyskać około 700 kilogramów miodu oraz około 100 kilogramów pyłku.

Wymagania glebowe i pielęgnacyjne lebiodki pospolitej nie są zbyt duże, dzięki czemu każdy może mieć własne oregano prosto z ogródka czy nawet z balkonowej doniczki. Oczywiście, im lepsza i bogatsza w składniki odżywcze gleba, tym roślina wyrośnie wyższa i bujniejsza. Można też wysiewać oregano specjalnie dla pszczół na terenach w pobliżu pasieki. Wysiew powinien odbywać się w kwietniu. W jednym miejscu wysiewamy po 3-5 nasion i tak co około 30 cm. Roślina kiełkuje po około dwóch-trzech tygodniach. Dzięki temu, że lebiodka pospolita bardzo szybko się rozrasta, pożytki pszczele z jednego wysiewu są dość duże. Na jednym terenie roślinę można uprawiać przez maksymalnie 5 lat. Trzeba pamiętać o regularnym odchwaszczaniu i nawożeniu pola. W okresach przedłużającej się suszy przyda się także podlewanie.

Opracowano na podstawie:
Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2003, s. 241

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 21291

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-04-29 18:51:35

Dobrze wiedzieć, że oregano to lebiodka pospolita :D

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie