Portal Pszczelarski

Wierzbówka kiprzyca – roślina miododajna

Na zdjęciu: Wierzbówka kiprzyca (Chamaenerion angustifolium). Źródła zdjęć: nl.wikipedia.org/wiki/Wilgenroosje#/media/File:EpilobiumAngustifolium-plant-kl.jpg nl.wikipedia.org/wiki/Wilgenroosje#/media/File:Epilobium-alpestris_2_F.JPG Autorzy zdjęć: TeunSpaans i Philipendula

wierzbówka kiprzyca Chamaenerion angustifolium roślina miododajna pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa wierzbówki kiprzycy cechy charakterystyczne wierzbówki kiprzycy występowanie wierzbówki kiprzycy uprawa wierzbówki kiprzycy

Wierzbówka kiprzyca – roślina miododajna

Wierzbówka kiprzyca (Chamaenerion angustifolium) jest pospolitą rośliną z rodziny wiesiołkowatych. W naszym klimacie można ją spotkać praktycznie na każdym terenie – od nizin aż po wysokie góry.

Roślina żyje w dość dużych skupiskach na polach, polanach leśnych, w rowach i na terenach przy drogach. Lubi żyzne i gliniaste stanowiska oraz gleby bogate w azot, od dawna jest wykorzystywana jako wskaźnik gleb próchniczych. Wierzbówka kiprzyca osiąga dość spore rozmiary. Z płożącego kłącza wyrastają łodygi, które przy dobrych warunkach pogodowych i glebowych mogą osiągać nawet dwa metry wysokości. Liście rośliny są długie, lancetowate w kształcie i ostre na końcach. Najbardziej okazałą częścią wierzbówki jest jej kwiatostan – fioletowo-purpurowe kwiaty są ułożone w dość długich gronach.

Wierzbówka  kiprzyca kwitnie w miesiącach letnich – lipcu i sierpniu. Ponieważ rośnie w dużych skupiskach i ma duże, kolorowe kwiaty, pszczoły oblatują ją bardzo chętnie. A co za tym idzie – jej wydajność miodowa jest całkiem spora. Szacuje się, że z jednego hektara można uzyskać 600 kilogramów miodu.

Pszczelarze, którzy chcą zwiększyć ilość miodu produkowanego w pasiece, mogą wierzbówkę kiprzycę wyhodować samodzielnie. Roślinę najczęściej rozmnaża się z kłączy. Samosiejki zdarzają się dużo rzadziej, gdyż wymagają bardzo dobrych warunków glebowych. Kłącza można zasadzić zarówno jesienią, po zakończonym pożytku, jak i wiosną, gdy pszczoły dopiero budzą się do intensywnej pracy. Odległość pomiędzy kolejnymi kłączami powinna wynosić około pół metra. Wierzbówka kiprzyca jest dość łatwa w pielęgnacji, nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności, wystarczy raz na jakiś czas zagrabić obsadzony teren i usunąć chwasty.

Właściwości wierzbówki kiprzycy doceniają nie tylko pszczoły, ale też miłośnicy zdrowego odżywiania. Roślina ma bowiem sporo części jadalnych. Jej wyjątkowe kwiaty można zjadać na surowo lub dekorować nimi ciasta czy sałatki. Jadalne są także liście, łodyga i korzenie. Korzenie mają słodko-ostry smak, a części naziemne są w smaku zbliżone do sałaty.

Opracowano na podstawie:
Steffen Guido Fleischhauer, Jadalne rośliny dziko rosnące, Vital Gwarancja Zdrowia, Białystok 2014, s. 119

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 20286

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.