Portal Pszczelarski

Serdecznik pospolity – roślina miododajna

Na zdjęciu: Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.). Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/Leonurus_cardiaca_170607a.jpg/640px-Leonurus_cardiaca_170607a.jpg Autor zdjęcia: Bernd Haynold

serdecznik pospolity Leonurus cardiaca L. lwie serce lwi ogon roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina lecznicza pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa serdecznika pospolitego wydajność pyłkowa serdecznika pospolitego cechy charakterystyczne serdecznika pospolitego występowanie serdecznika pospolitego uprawa serdecznika pospolitego

Serdecznik pospolity – roślina miododajna

Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.) zwany jest też lwim sercem lub lwim ogonem, ze względu na swój charakterystyczny wygląd. To miododajna roślina, która zapewnia spory i dobrej jakości pożytek.

Serdecznik pospolity należy do roślin ruderalnych, które dość rzadko występują masowo. Tworzą niewielkie zbiorowiska na mało zagospodarowanych terenach. Im bardziej rozwinięty teren, tym mniej możemy spotkać tych roślin. Serdecznik pospolity rośnie dziko przy drogach, pastwiskach, osiedlach mieszkaniowych, szczególnie na terenach suchych, dobrze nasłonecznionych oraz glebach bogatych w wapń. Bardzo lubi wysokie temperatury – im jest goręcej, tym lepiej nektaruje.

Serdecznik pospolity rośnie szybko, ma łodygę wzniesioną, ale słabo rozgałęzioną, która wydziela mocny, mało przyjemny zapach. W zależności od miejsca, w którym rośnie, może osiągać wysokość od 30 cm do półtora metra. Serdecznik pospolity nazywany jest lwim ogonem ze względu na kształt liści, które wyrastają po dwa na łodydze. Kwitnie dość długo, bo od czerwca do sierpnia. Kwiaty ma dość drobne, w kolorze słabego różu. Najlepiej nektaruje podczas wysokich temperatur i na wilgotnych glebach. Ilość nektaru spada wraz z temperaturą, ale i tak nektaru jest na tyle dużo, że jest regularnie oblatywany przez pszczoły.

Choć serdecznik pospolity rośnie dziko, można go również zasiać. Nasiona wysiewa się w zimie lub na wiosnę, jednak niewiele z nich wykiełkuje jeszcze w tym samym roku. Najlepsze kiełkowanie i wzrost można zaobserwować po dwóch latach od wysiania. Wysiewać należy w rządkach, a późniejsza pielęgnacja uprawy ograniczona jest do spulchniania ziemi między rzędami. Wydajność miodowa serdecznika pospolitego jest spora, bo około 300-400 kg/ha. Wydajność pyłkowa to około 45 kg z hektara.

Serdecznik pospolity jest rośliną nie tylko miododajną, ale też leczniczą. Robi się z niego ziołowe wyciągi i nalewki, które stosuje się przy leczeniu nadciśnienia oraz chorób serca na tle nerwowym. Napar z serdecznika wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przyspieszające gojenie, dlatego można nim przemywać zranienia czy otarcia skóry.

Opracowano na podstawie:
Zofia Demianowicz, Rośliny miododajne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1953, s. 90

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12398

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.