Portal Pszczelarski

Serdecznik pospolity – roślina miododajna

Na zdjęciu: Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.). Źródło zdjęcia: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/Leonurus_cardiaca_170607a.jpg/640px-Leonurus_cardiaca_170607a.jpg Autor zdjęcia: Bernd Haynold

serdecznik pospolity Leonurus cardiaca L. lwie serce lwi ogon roślina miododajna roślina pyłkodajna roślina lecznicza pożytki wydajność miodowa wydajność miodowa serdecznika pospolitego wydajność pyłkowa serdecznika pospolitego cechy charakterystyczne serdecznika pospolitego występowanie serdecznika pospolitego uprawa serdecznika pospolitego

Serdecznik pospolity – roślina miododajna

Serdecznik pospolity (Leonurus cardiaca L.) zwany jest też lwim sercem lub lwim ogonem, ze względu na swój charakterystyczny wygląd. To miododajna roślina, która zapewnia spory i dobrej jakości pożytek.

Serdecznik pospolity należy do roślin ruderalnych, które dość rzadko występują masowo. Tworzą niewielkie zbiorowiska na mało zagospodarowanych terenach. Im bardziej rozwinięty teren, tym mniej możemy spotkać tych roślin. Serdecznik pospolity rośnie dziko przy drogach, pastwiskach, osiedlach mieszkaniowych, szczególnie na terenach suchych, dobrze nasłonecznionych oraz glebach bogatych w wapń. Bardzo lubi wysokie temperatury – im jest goręcej, tym lepiej nektaruje.

Serdecznik pospolity rośnie szybko, ma łodygę wzniesioną, ale słabo rozgałęzioną, która wydziela mocny, mało przyjemny zapach. W zależności od miejsca, w którym rośnie, może osiągać wysokość od 30 cm do półtora metra. Serdecznik pospolity nazywany jest lwim ogonem ze względu na kształt liści, które wyrastają po dwa na łodydze. Kwitnie dość długo, bo od czerwca do sierpnia. Kwiaty ma dość drobne, w kolorze słabego różu. Najlepiej nektaruje podczas wysokich temperatur i na wilgotnych glebach. Ilość nektaru spada wraz z temperaturą, ale i tak nektaru jest na tyle dużo, że jest regularnie oblatywany przez pszczoły.

Choć serdecznik pospolity rośnie dziko, można go również zasiać. Nasiona wysiewa się w zimie lub na wiosnę, jednak niewiele z nich wykiełkuje jeszcze w tym samym roku. Najlepsze kiełkowanie i wzrost można zaobserwować po dwóch latach od wysiania. Wysiewać należy w rządkach, a późniejsza pielęgnacja uprawy ograniczona jest do spulchniania ziemi między rzędami. Wydajność miodowa serdecznika pospolitego jest spora, bo około 300-400 kg/ha. Wydajność pyłkowa to około 45 kg z hektara.

Serdecznik pospolity jest rośliną nie tylko miododajną, ale też leczniczą. Robi się z niego ziołowe wyciągi i nalewki, które stosuje się przy leczeniu nadciśnienia oraz chorób serca na tle nerwowym. Napar z serdecznika wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przyspieszające gojenie, dlatego można nim przemywać zranienia czy otarcia skóry.

Opracowano na podstawie:
Zofia Demianowicz, Rośliny miododajne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1953, s. 90

Zobacz również:

Rośliny miododajne, rośliny pożytkowe, rośliny pszczelarskie - spis

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14162

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll