Portal Pszczelarski

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Na zdjęciu: otwarcie II Konferencji Pszczelarskiej Klubu Dyskusyjnego Pszczółka. Źródło zdjęcia: materiały nadesłane przez autora.

wydarzenie pszczelarskie konferencja pszczelarska listopad 2014 2014 Cielądz II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka II Konferencja KD Pszczółka Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą KD Pszczółka Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Sierzchowskiej Paweł Królak Przemysław Grobelny Ireneusz Jędrzejczak Emil Maciąg

W efekcie konferencyjnego spotkania pszczelarskiego w lutym 2014 roku w Sierzchowach zawiązał się Klub Dyskusyjny Pszczółka. Na siedzibę organizacji wybrano nowo otwarty Gminny Dom Kultury w Cielądzu. Wójt Gminy Cielądz Paweł Królak udostępnił pszczelarzom biuro w gmachu, możliwość z korzystania w dowolnym czasie z mniejszej sali konferencyjnej na potrzeby cyklicznych spotkań roboczych grupy oraz możliwość korzystania z sali plenarnej po uprzednim jej zarezerwowaniu. KD Pszczółka działa w formie sekcji stowarzyszenia Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Sierzchowskiej. Jest więc niezależny od innych organizacji pszczelarskich. Posiada własne władze i realizuje własne zamierzenia oczywiście w zgodzie ze statutem nadrzędnej organizacji – TPZS.

Już na spotkaniu założycielskim Klubu 14 sierpnia 2014 roku podjęto dwie istotne decyzje. Pierwszą z nich było wystawienie wspólnego klubowego stosika z miodem i woskowymi świecami na 5 edycji festynu "Pożegnanie Lata, czyli Zabawa w Sierzchowach" który odbył się 7 września 2014 roku. Donioślejszą było jednak zaplanowanie kolejnej konferencji, tym razem noszącej nazwę II Konferencji KD Pszczółka. Spotkanie odbyło się w GDK w Cielądzu 9 listopada 2014 roku. Udział w wydarzeniu wzięło 60 pszczelarzy. Patronat nad imprezą objął Wójt Gminy Cielądz Paweł Królak, patronat medialny oprócz tygodnika "Głos Rawy Mazowieckiej i Okolic" i kwartalnika "Echo Ziemi Sierzchowskiej" objęło fachowe czasopismo branżowe "Pasieka".

Część merytoryczna podzielona została na trzy wystąpienia. Jako pierwszy głos zabrał Przemysław Grobelny. Opowiedział o wczesnowiosennym zwalczaniu warrozy za pomocą wycinania czerwiu oraz o zagadnieniu sztucznej rójki. Po obiedzie przeglądu chorób i szkodników pszczół dokonał przedstawiciel Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Rawie Mazowieckiej Ireneusz Jędrzejczak. Ostatnia prelekcja dotyczyła roli probiotyków w hodowli pszczół. Wygłosił ją Emil Maciąg.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy konferencji zostali zaproszeni do udziału w kolejnym, trzecim spotkaniu pszczelarzy organizowanym przez członków KD Pszczółka. Zostało ono zaplanowane na drugą połowę lutego 2015 roku.

Zobacz również:

II Konferencja KD Pszczółka (galeria zdjęć)

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

III Konferencja Klubu Dyskusyjnego Pszczółka

IV Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2180

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową