Portal Pszczelarski

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Na zdjęciu: otwarcie II Konferencji Pszczelarskiej Klubu Dyskusyjnego Pszczółka. Źródło zdjęcia: materiały nadesłane przez autora.

wydarzenie pszczelarskie konferencja pszczelarska listopad 2014 2014 Cielądz II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka II Konferencja KD Pszczółka Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą KD Pszczółka Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Sierzchowskiej Paweł Królak Przemysław Grobelny Ireneusz Jędrzejczak Emil Maciąg

W efekcie konferencyjnego spotkania pszczelarskiego w lutym 2014 roku w Sierzchowach zawiązał się Klub Dyskusyjny Pszczółka. Na siedzibę organizacji wybrano nowo otwarty Gminny Dom Kultury w Cielądzu. Wójt Gminy Cielądz Paweł Królak udostępnił pszczelarzom biuro w gmachu, możliwość z korzystania w dowolnym czasie z mniejszej sali konferencyjnej na potrzeby cyklicznych spotkań roboczych grupy oraz możliwość korzystania z sali plenarnej po uprzednim jej zarezerwowaniu. KD Pszczółka działa w formie sekcji stowarzyszenia Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Sierzchowskiej. Jest więc niezależny od innych organizacji pszczelarskich. Posiada własne władze i realizuje własne zamierzenia oczywiście w zgodzie ze statutem nadrzędnej organizacji – TPZS.

Już na spotkaniu założycielskim Klubu 14 sierpnia 2014 roku podjęto dwie istotne decyzje. Pierwszą z nich było wystawienie wspólnego klubowego stosika z miodem i woskowymi świecami na 5 edycji festynu "Pożegnanie Lata, czyli Zabawa w Sierzchowach" który odbył się 7 września 2014 roku. Donioślejszą było jednak zaplanowanie kolejnej konferencji, tym razem noszącej nazwę II Konferencji KD Pszczółka. Spotkanie odbyło się w GDK w Cielądzu 9 listopada 2014 roku. Udział w wydarzeniu wzięło 60 pszczelarzy. Patronat nad imprezą objął Wójt Gminy Cielądz Paweł Królak, patronat medialny oprócz tygodnika "Głos Rawy Mazowieckiej i Okolic" i kwartalnika "Echo Ziemi Sierzchowskiej" objęło fachowe czasopismo branżowe "Pasieka".

Część merytoryczna podzielona została na trzy wystąpienia. Jako pierwszy głos zabrał Przemysław Grobelny. Opowiedział o wczesnowiosennym zwalczaniu warrozy za pomocą wycinania czerwiu oraz o zagadnieniu sztucznej rójki. Po obiedzie przeglądu chorób i szkodników pszczół dokonał przedstawiciel Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego w Rawie Mazowieckiej Ireneusz Jędrzejczak. Ostatnia prelekcja dotyczyła roli probiotyków w hodowli pszczół. Wygłosił ją Emil Maciąg.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy konferencji zostali zaproszeni do udziału w kolejnym, trzecim spotkaniu pszczelarzy organizowanym przez członków KD Pszczółka. Zostało ono zaplanowane na drugą połowę lutego 2015 roku.

Zobacz również:

II Konferencja KD Pszczółka (galeria zdjęć)

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

III Konferencja Klubu Dyskusyjnego Pszczółka

IV Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3310

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Pasta miodowo-miętowa