Portal Pszczelarski

Poławiacz powałkowy – zalety i wady

Na zdjęciu: poławiacz pyłku powałkowy. Źródło zdjęcia: images43.fotosik.pl/257/b96edb1216d51e69med.jpg Autor zdjęcia: krzysglo

poławiacz powałkowy poławiacz pyłku obnóża pyłkowe zalety poławiacza powałkowego wady poławiacza powałkowego pozyskiwanie obnóży pyłkowych pyłek kwiatowy pierzga

Poławiacz powałkowy – zalety i wady

Pyłek jest naturalnym i najcenniejszym źródłem białkowego pokarmu dla pszczół. Bardzo często dokarmiane są one nim jesienią i wczesną wiosną oraz wtedy, gdy konieczne jest pobudzenie ich aktywności. Co więcej – jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce i lecznictwie. Sposób jego poławiania ma więc kluczowe znaczenie dla ilości uzyskanego pyłku.

Pszczoły podczas lotów na pożytki zbierają nie tylko nektar, ale też pyłek. Pewną jego część można odzyskać poprzez odbieranie części obnóża znoszonego przez pszczoły zbieraczki. Najlepsze efekty przynoszą używane w tym celu poławiacze pyłku. Choć ich budowa i sposób zamontowania są różne, zasada działania jest praktycznie taka sama – mają pomóc pszczołom w strącaniu obnóży pyłkowych po powrocie do ula, a jednocześnie nie przeszkadzać w codziennym użytkowaniu pszczelego mieszkania.

Poławiacz powałkowy ulubiony przez pszczelarzy
Do wyboru jest kilka ich rodzajów, jednak najbardziej efektywne i najchętniej wykorzystywane przez pszczelarzy są poławiacze powałkowe. Poławiacze tego typu są nakładane na górny korpus ula. Ich głównym elementem jest perforowana siatka, pod którą znajduje się szufladka. Zerwane obnóża spadają przez otwory w siatce do umiejscowionej poziomo na dnie poławiacza szufladki. Ponieważ szufladka znajduje się w górnej części ula, jest ona lekko podgrzewana przez ciepłe powietrze pochodzące z gniazda. To ciepło sprawia, że obnóża znajdujące się w szufladce są lekko podsuszane. Rozwiązanie to jest świetnym sposobem, aby zapobiec pleśnieniu i fermentowaniu pyłku, który zbyt długo leży w szufladce. Gdy woda z niego w części odparuje, mniejsze jest prawdopodobieństwo, że pyłek się zepsuje i będzie go można wykorzystać jako kolejny produkt z ula, na którym można zarobić dodatkowe pieniądze z pasieki.

Można pozyskać około 30 procent pyłku
Dużą zaletą poławiaczy powałkowych jest umożliwienie otwierania wylotu ula w krótkim czasie od rozpoczęcia poławiania. Można to uczynić już po około 4-5 dniach, przy czym nie trzeba obawiać się, że w ten sposób ilość pozyskiwanego pyłku znacząco się obniży. Ma to natomiast duży wpływ na utrzymanie prawidłowej wentylacji gniazda, pszczelarze powinni więc pamiętać, by nie trzymać zamkniętych wylotków dłużej. Poławiacze powałkowe pozwalają na zdobycie dużych ilości pyłku bez zbędnego utrudniania życia pszczołom. Dzięki poławiaczom udaje się uzyskać około 30 procent pyłku, który pszczoły znoszą do ula. Pozostała ilość jest normalnie wnoszona do gniazda i wykorzystywana przez pszczoły we własnych celach. Magazynują pyłek bezpośrednio w plastrach w formie pierzgi.

Kilka wad nie przysłania zalet
Poławiacze powałkowe byłyby sprzętem idealnym, gdyby nie miały kilku wad. Przede wszystkim – utrudniają w pewnym stopniu przeglądy pszczelego gniazda. Ciężko jest również podkarmiać pszczoły w czasie, gdy tego potrzebują. Inną kwestią, którą warto wziąć pod uwagę, jest zmiana zachowania pszczół przy stosowaniu tego typu poławiacza. Stają się one bardzo ruchliwe i agresywne. Jednak przy odpowiednim zachowaniu pszczelarza można stonować zachowanie pszczół. Pomimo tych kilku wad, nadal poławiacze pyłkowe są najchętniej stosowane, bo dopóki co nie wynaleziono jednak lepszej formy pozyskiwania pyłku.

Opracowano na podstawie:
Mieczysław Janiszewski, Ule sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 169-171

Zobacz również:

Pyłek kwiatowy - skład, właściwości, stosowanie i dawkowanie

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Metody poławiania pyłku pszczelego

Poławiacz pyłku

Przedwylotkowy poławiacz pyłku - sprzęt pszczelarski

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11423

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-04-02 13:58:31

Ten chyba ciężej dostać albo trzeba sobie samemu zrobić bo ja widziałem głównie poławiacze pyłku wylotkowe, nawet tutaj w ogłoszeniach portalowych.



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?