Portal Pszczelarski

Ekonomika pszczelarstwa - zarządzanie gospodarstwem pasiecznym

Na zdjęciu: produkty pszczele. Źródło zdjęcia: img1.tradeget.com/shivgramoudyog/IF6HIW7C1honey_honey_bee_products.jpg

ekonomika pszczelarstwa pasieka gospodarstwo pasieczne zarządzanie gospodarstwem pasiecznym

Zarządzanie gospodarstwem pasiecznym
Z punktu widzenia ekonomiki pszczelarstwa równie ważne jak znajomość i wdrażanie zasad ekonomii, jest także umiejętne zarządzanie gospodarstwem pasiecznym. Trzeba do tego podejść jak do każdej innej firmy, oczywiście z uwzględnieniem specyfiki czy sezonowości branży. Dobre zarządzanie gospodarstwem to nie tylko dbanie o dobrostan pszczół, ale też odpowiednie podejście do ich produktu, czyli miodu i innych wytworów pszczelich. Chodzi bowiem nie tylko o to, by produkt wytworzyć, ale też by go sprzedać z zyskiem – czyli tak, by zrekompensować sobie poniesione wydatki i by jeszcze pozostała z tego nadwyżka.

Pszczelarz, któremu zależy na rentowności pasieki, powinien przede wszystkim postawić na innowacyjność w zarządzaniu gospodarstwem pasiecznym. Ciągłe dostosowywanie się do potrzeb bardzo zmieniającego się rynku jest bowiem konieczne, aby utrzymać się na tym rynku. Pszczelarz musi uczyć się jednocześnie zarządzania, marketingu, ekonomii i prawa. Innowacje w gospodarstwie pasiecznym mogą dotyczyć nie tylko samego produktu, ale też wykorzystywanych narzędzi, strategii marketingowej firmy i innych procesów realizowanych w firmie.

Innowacyjność w gospodarstwie pasiecznym może być prostą drogą do takich oszczędności, które nie prowadzą do obniżenia jakości. A to sprzyja rozwojowi gospodarstwa jako dobrze prosperującej firmy, przez co przyczynia się do wzrostu poziomu życia jego właścicieli. [2]

Znawcy tematu upatrują w takich dobrze rozwijających się gospodarstwach szansę na rozwój całego rynku pszczelego. Tempo tego rozwoju jest jednak w dużym stopniu uzależnione także od przepisów prawa i polityki państwa. A z tym bywa różnie – biurokracja, która dotyka pszczelarzy chcących sprzedawać swój produkt bezpośrednio w pasiece sprawia, że wielu dobrych hodowców odpuszcza sobie wędrówkę po urzędach i pozostaje przy hodowli i produkcji na własne potrzeby.

Opracowano na podstawie:
1. Janusz Cichoń, Jerzy Wilde, Opłacalność produkcji pasiecznej w Polsce, „Biuletyn Naukowy” 2002, nr 18, 137-139
2. Lucyna Palicka, Innowacyjne gospodarstwo pasieczne, www.wodr.poznan.pl, 2.11.2014 r.

Zobacz również:

Ekonomika pszczelarstwa - mikro i makro podejście do pszczelarstwa

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3814

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto orzechowe z miodem