Portal Pszczelarski

Ekonomika pszczelarstwa - zarządzanie gospodarstwem pasiecznym

Na zdjęciu: produkty pszczele. Źródło zdjęcia: img1.tradeget.com/shivgramoudyog/IF6HIW7C1honey_honey_bee_products.jpg

ekonomika pszczelarstwa pasieka gospodarstwo pasieczne zarządzanie gospodarstwem pasiecznym

Zarządzanie gospodarstwem pasiecznym
Z punktu widzenia ekonomiki pszczelarstwa równie ważne jak znajomość i wdrażanie zasad ekonomii, jest także umiejętne zarządzanie gospodarstwem pasiecznym. Trzeba do tego podejść jak do każdej innej firmy, oczywiście z uwzględnieniem specyfiki czy sezonowości branży. Dobre zarządzanie gospodarstwem to nie tylko dbanie o dobrostan pszczół, ale też odpowiednie podejście do ich produktu, czyli miodu i innych wytworów pszczelich. Chodzi bowiem nie tylko o to, by produkt wytworzyć, ale też by go sprzedać z zyskiem – czyli tak, by zrekompensować sobie poniesione wydatki i by jeszcze pozostała z tego nadwyżka.

Pszczelarz, któremu zależy na rentowności pasieki, powinien przede wszystkim postawić na innowacyjność w zarządzaniu gospodarstwem pasiecznym. Ciągłe dostosowywanie się do potrzeb bardzo zmieniającego się rynku jest bowiem konieczne, aby utrzymać się na tym rynku. Pszczelarz musi uczyć się jednocześnie zarządzania, marketingu, ekonomii i prawa. Innowacje w gospodarstwie pasiecznym mogą dotyczyć nie tylko samego produktu, ale też wykorzystywanych narzędzi, strategii marketingowej firmy i innych procesów realizowanych w firmie.

Innowacyjność w gospodarstwie pasiecznym może być prostą drogą do takich oszczędności, które nie prowadzą do obniżenia jakości. A to sprzyja rozwojowi gospodarstwa jako dobrze prosperującej firmy, przez co przyczynia się do wzrostu poziomu życia jego właścicieli. [2]

Znawcy tematu upatrują w takich dobrze rozwijających się gospodarstwach szansę na rozwój całego rynku pszczelego. Tempo tego rozwoju jest jednak w dużym stopniu uzależnione także od przepisów prawa i polityki państwa. A z tym bywa różnie – biurokracja, która dotyka pszczelarzy chcących sprzedawać swój produkt bezpośrednio w pasiece sprawia, że wielu dobrych hodowców odpuszcza sobie wędrówkę po urzędach i pozostaje przy hodowli i produkcji na własne potrzeby.

Opracowano na podstawie:
1. Janusz Cichoń, Jerzy Wilde, Opłacalność produkcji pasiecznej w Polsce, „Biuletyn Naukowy” 2002, nr 18, 137-139
2. Lucyna Palicka, Innowacyjne gospodarstwo pasieczne, www.wodr.poznan.pl, 2.11.2014 r.

Zobacz również:

Ekonomika pszczelarstwa - mikro i makro podejście do pszczelarstwa

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3951

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

BeePower! w Polsce i za granicą

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę