Portal Pszczelarski

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Na zdjęciu: różne rodzaje miodu w słoikach. Źródło zdjęcia: 1910bottlingcompany.files.wordpress.com/2014/01/honey2.jpg

rodzaje miodu właściwości miodu miód miody nektarowe miody spadziowe miody nektarowo-spadziowe

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Ze względu na pochodzenie rozróżnia się:

Miody nektarowe są uzyskiwane z nektaru kwiatowego, a ich nazwa pochodzi od gatunku rośliny, której pyłku dany miód zawiera najwięcej. Do roślin miododajnych można zaliczyć m.in.: lipę, akację, rzepak, grykę. Miody nektarowe mają jaśniejszą barwę, łagodniejszy smak i szybciej krystalizują niż spadziowe. Pod względem barwy występują miody białe, jasnożółte, żółte, zielonożółte, pomarańczowe, a nawet brunatno-brązowe. Barwa jest uzależniona od konsystencji, ponieważ inną barwę mają miody płynne, a inną skrystalizowane. Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i zachodzi w każdym miodzie. Czas krystalizacji zależy głównie od pochodzenia miodu, zawartości wody i stosunku glukozy do fruktozy. Po skrystalizowaniu miód może być drobnoziarnisty lub gruboziarnisty.

Miody spadziowe z drzew owocowych mają barwę złocistożółtą, łagodny smak oraz zapach płatków kwiatowych. Miody spadziowe z drzew iglastych są bardziej gęste i lepkie, ciemniejsze, o barwie ciemnobrunatnej, brunatno-zielonkawej do prawie czarnej. Miody te są mało słodkie o lekkim korzennym zapachu i łagodnym, lekko żywicznym smaku [1,2].

Miody nektarowo-spadziowe są wytwarzane przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin [3].

Bibliografia:

[1] Gogol D., Tuszyński T. Miody pitne – tradycje, surowce i technologie. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 1996, 08, s. 25-27
[2] Juszczak L., Miód i jego składniki bioaktywne. Cukiernictwo, 2012, s. 8-9 i 60-62
[3] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. Dz.U. z 2003r., nr 181, poz. 1773

Zobacz również:

Miód i jego rodzaje według prawa unijnego

Po czym rozpoznać rodzaj miodu?

Właściwości miodu

Miód - produkt pszczeli

Podział miodów pitnych

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/65/po_czym_rozpoznac_rodzaj_miodu.html
Po czym rozpoznać rodzaj miodu?
Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13933

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-12-02 21:47:42

Nic dodać, nic ująć :)



  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

II Konferencja Młodych Naukowców "Współczesne Uwarunkowania Działalności Gospodarstw Pasiecznych"

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto rejestry - matki pszczele 2016

Bee Challenge - udawanie pszczoły

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich