Portal Pszczelarski

Skuteczny sposób na nastrój rojowy

Na zdjęciu: rójka na drzewie. Źródło zdjęcia: queenanneview.com/wp-content/uploads/2013/04/Bee-Swarm.jpg

nastrój rojowy rójka zapobieganie nastrojowi rojowemu wentylacja ula wydajność matki pszczelej

Skuteczny sposób na nastrój rojowy

Nastrój rojowy pojawia się w rodzinie pszczelej z co najmniej kilku powodów. Jego przyczyną może być słaba wydajność matki, zbyt mało miejsca w gnieździe, słaba wentylacja w ulu czy chwilowy brak pożytków i pracy dla wielu robotnic. Znając te przyczyny właściciel pasieki może odpowiednio szybko zareagować, zanim pojawią się skutki w postaci rójki.

Jest kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą do minimum ograniczyć ryzyko wystąpienia nastroju rojowego. Przede wszystkim – warto postawić na młode i bardzo wydajne matki. Królowe, które są zajęte składaniem jajeczek, mają naturalnie mniejszą skłonność do rójki. Co więcej, nastrojowi rojowemu można skutecznie zapobiegać już na etapie wyboru rasy i odmiany rodziny pszczelej, jaką chcemy hodować w swojej pasiece. Wybierając pszczoły o małej rojliwości pszczelarz może być pewien, że nastrój rojowy w jego rodzinach nie będzie powstawał z byle powodu.

Aby skutecznie zapobiec nastrojowi rojowemu warto uważnie obserwować gniazdo i poszerzyć je od razu, gdy zauważymy, że pszczołom jest za ciasno. Jest bowiem oczywiste, że pszczoły, które będą siedzieć w gnieździe bezczynnie z braku plastrów do pracy, będą miały duże skłonności do rojliwości. Trzeba też dopilnować momentu, w którym rodzinę trzeba osłabić za pomocą odkładu. Tutaj również przyda się regularna obserwacja – najważniejsze, by z tworzeniem odkładów nie czekać do momentu, aż w gnieździe pojawią się mateczniki rojowe. Dobrym sposobem na nastrój rojowy jest również dopasowanie otworu wylotowego do siły rodziny – chodzi o to, by do ula dochodziła odpowiednia ilość świeżego powietrza. Prawidłowa wentylacja pomoże znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia nastroju rojowego.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 79

Zobacz również:

Nastrój rojowy – czy rójka to konieczność?

Roje pszczół i ich nazwy

Jak zwabić rójkę?

Rozróżnianie mateczników - mateczniki rojowe

Zalecenia pszczelarskie na czerwiec

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 27992

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu