Portal Pszczelarski

Gotowe syropy inwertowe – opinie

Na zdjęciu: syrop inwertowany przelewany do podkarmiaczki. Źródło zdjęcia: pflanzenblog-in.de/wp-content/uploads/2010/08/2009-09-08-fuetterung-apiinvert-03.jpg

syrop inwertowany inwerty dokarmianie pszczół pokarm dla pszczół syrop cukru inwertowanego

Gotowe syropy inwertowe – opinie

Gotowe syropy inwertowe cieszą się wśród pszczelarzy coraz większym powodzeniem. Szczególnie wśród młodszego pokolenia, które jest otwarte na nowości mające ułatwić codzienną prace przy ulach.

Syropy inwertowe to specjalistyczna pasza dla pszczół, którą należy podawać pszczołom w sytuacji, gdy w ulu jest mało pożywienia. Zdarza się tak w okresach bezpożytkowych i, jeśli nie zainterweniujemy, może skończyć się rabunkiem. Jeszcze do niedawna pszczelarze korzystali przede wszystkim z pokarmu wytwarzanego domowymi sposobami, najczęściej na bazie zwykłego cukru kryształu. Niestety, takie pożywki nie zawsze były zdrowe dla pszczół. Cukier może być na różne sposoby zanieczyszczony, co nie wpływa pozytywnie ani na zdrowie pszczół, ani na efektywność wytwarzania przez nie miodu. Gotowe inwerty są absolutnie czyste i nie zawierają żadnych substancji, które mogłyby zaszkodzić pszczołom.

Proste podanie bezpośrednio do ula
Pszczelarze chętnie korzystają z nich także dlatego, że są całkowicie bezproblemowe w użytkowaniu. Wystarczy otworzyć pojemnik i wstawić go do ula – nie trzeba przy nich nic robić, żadnego mieszkania, przelewania czy rozcieńczania. Dzięki temu karmienie pszczół trwa szybciej i nie trzeba później sprzątać po pracach ulowych. Jak wszystkie produkty, które są gotowe, oszczędzają po prostu czas.

Lekki, zdrowy pokarm dla pszczół
Gotowe syropy inwertowe, w odróżnieniu od cukru, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia pszczół. Są to po prostu wysokoprocentowe roztwory cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza. Dla pszczół jest to pokarm lekkostrawny i łatwy do przerobienia, także ze względu na to, że skład cukrów jest zbliżony do tego, jaki występuje w naturalnym miodzie. Wybór syropów inwertowanych na rynku produktów pszczelarskich jest tak duży, że każdy pszczelarz dopasuje taki, który idealnie będzie się sprawdzał w jego rodzinie pszczelej.

Mniejsze rabunki w pasiekach
Dużą zaletą inwertów jest fakt, że są bezzapachowe, dzięki czemu pomagają ograniczać rabunek. Obce pszczoły nie są w stanie wyczuć, że w ulu znajduje się pokarm, dzięki czemu nie atakują go tylko szukają źródła pokarmu gdzie indziej. W rzeczywistości bywa różnie – nie zawsze jedyną przyczyną rabunku jest zapach pokarmu. Trzeba jednak przyznać, że wielu pszczelarzy stosujących gotowe inwerty stwierdziło, że pszczoły karmione nimi nie były dziesiątkowane przez rabunki obcych rodzin.

Czy inwerty mają wady?
Jednak, jak wiadomo, nie ma produktów idealnych, dlatego inwerty też budzą zastrzeżenia niektórych pszczelarzy. Chodzi przede wszystkim o to, że gotowe inwerty mogą w pewien sposób rozleniwiać pszczoły i zakłócać naturalną selekcję wśród pszczół. W rodzinie karmionej cukrem, gdzie trzeba włożyć sporo wysiłku w jego przetworzenie, w sposób naturalny eliminowane są osobniki stare lub mocno osłabione. Inwerty nie wymagają dużego wysiłku przy przetwarzaniu, co sprawia, że nawet robotnice słabe i takie, które naturalnie wyginęłyby, mają się dobrze i tak trafiają do zimowego kłębu. Osłabiają w ten sposób siłę rodziny i jako pierwsze znajdują się w osypie zimowym. Jeśli pszczelarz zauważy w zimie zbyt duży osyp, a jednocześnie ma pewność, że wszelkie prace ulowe wykonał z należytą starannością, najprawdopodobniej przyczyną dużego osypu było podawanie jesienią dużych ilości gotowych inwertów. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem byłaby dywersyfikacja, czyli zróżnicowanie podawanego na jesieni pokarmu. Zamiast w stu procentach przerzucać się na gotowe inwerty, warto podawać je zamiennie z roztworami zwykłego cukru.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Nowe pasze dla pszczół, www.modr.pl, 25.10.2014 r.

Zobacz również:

Co to są inwerty?

Gotowe syropy inwertowane - podział

Późnoletnie oraz jesienne podkarmianie pszczół

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?

Ciasto cukrowe oraz ciasto miodowo-cukrowe - zalety

Karmienie pszczół na zimę miodem - zalety

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 18406

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Warunki dobrego rozwoju oraz zdrowia pszczół

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową