Portal Pszczelarski

Zapobieganie nadmiernej wilgoci w ulu

Na zdjęciu: spleśniała ramka pszczela. Źródło zdjęcia: honeybeesuite.com/wp-content/uploads/2013/02/Moldy-frame-ed.jpg

wilgoć w ulu uszczelnienie ula pleśń w ulu spleśniały miód spleśniała ramka pszczela

Zapobieganie nadmiernej wilgoci w ulu

O tym, że pszczoły nie lubią wilgoci, wie dobrze każdy pszczelarz. Nie tylko stają się wtedy mniej efektywne, ale też są narażone na działanie pleśni i grzybów. Wilgoć w ulu jest więc przydatna, ale wyłącznie do pewnego stopnia.

W ulu panuje specyficzny mikroklimat – jest ciepło i dość wilgotno. Poziom wilgotności powietrza to około 70 procent. Jeśli jest on mocno przekroczony, powietrze w ulu zaczyna szkodzić zarówno pszczołom, jak i ich wytworom. Wilgoć w ulu może powodować pleśnienie miodu i ramek, a także utrudniać pszczołom pracę. Życie w ulu, który jest dużo bardziej wilgotny niż optymalne warunki może też być dla pszczół bardzo uciążliwe, obniżać ich odporność, a jednocześnie wzmagać nerwowość i zachowania agresywne.

Zapobieganie nadmiernej wilgoci w ulu to, oczywiście, przede wszystkim zadanie dla pszczelarza. Powinien o to zadbać szczególnie wtedy, gdy warunki atmosferyczne są niesprzyjające, a padający deszcz czy nadmierna wilgoć nie sprzyjają pszczołom. Nie tylko niweczą efekty ich pracy, ale też sprzyjają zarówno chorobom czerwia, jak i dorosłych pszczół. Najważniejszym zadaniem jest zadbanie o prawidłowe uszczelnienie ula, które zapobiegnie nadmiernemu wnikaniu wilgoci do wnętrza. Nadmierna wilgoć w ulu może być zauważalna niekoniecznie po zajrzeniu do środka. Wystarczy dobrze obserwować pszczoły, by stwierdzić, że w ulu nie dzieje się dobrze. Zapobieganie wilgoci w ulu to nie tylko prace na trudny jesienny sezon – warto zadbać o to także podczas słonecznych, letnich dni – dzięki temu w zimie pszczoły będą mogły cieszyć się ciepłym i sprzyjającym ich bytowaniu pomieszczeniem.

Zobacz również:

Wilgoć w ulu – co robić?

Spleśniały plaster miodu – co robić?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13131

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Miód kubański - ekologiczny produkt pszczeli z Kuby

Józef Śniegula - wywiad z pszczelarzem

III Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim