Portal Pszczelarski

Zapobieganie nadmiernej wilgoci w ulu

Na zdjęciu: spleśniała ramka pszczela. Źródło zdjęcia: honeybeesuite.com/wp-content/uploads/2013/02/Moldy-frame-ed.jpg

wilgoć w ulu uszczelnienie ula pleśń w ulu spleśniały miód spleśniała ramka pszczela

Zapobieganie nadmiernej wilgoci w ulu

O tym, że pszczoły nie lubią wilgoci, wie dobrze każdy pszczelarz. Nie tylko stają się wtedy mniej efektywne, ale też są narażone na działanie pleśni i grzybów. Wilgoć w ulu jest więc przydatna, ale wyłącznie do pewnego stopnia.

W ulu panuje specyficzny mikroklimat – jest ciepło i dość wilgotno. Poziom wilgotności powietrza to około 70 procent. Jeśli jest on mocno przekroczony, powietrze w ulu zaczyna szkodzić zarówno pszczołom, jak i ich wytworom. Wilgoć w ulu może powodować pleśnienie miodu i ramek, a także utrudniać pszczołom pracę. Życie w ulu, który jest dużo bardziej wilgotny niż optymalne warunki może też być dla pszczół bardzo uciążliwe, obniżać ich odporność, a jednocześnie wzmagać nerwowość i zachowania agresywne.

Zapobieganie nadmiernej wilgoci w ulu to, oczywiście, przede wszystkim zadanie dla pszczelarza. Powinien o to zadbać szczególnie wtedy, gdy warunki atmosferyczne są niesprzyjające, a padający deszcz czy nadmierna wilgoć nie sprzyjają pszczołom. Nie tylko niweczą efekty ich pracy, ale też sprzyjają zarówno chorobom czerwia, jak i dorosłych pszczół. Najważniejszym zadaniem jest zadbanie o prawidłowe uszczelnienie ula, które zapobiegnie nadmiernemu wnikaniu wilgoci do wnętrza. Nadmierna wilgoć w ulu może być zauważalna niekoniecznie po zajrzeniu do środka. Wystarczy dobrze obserwować pszczoły, by stwierdzić, że w ulu nie dzieje się dobrze. Zapobieganie wilgoci w ulu to nie tylko prace na trudny jesienny sezon – warto zadbać o to także podczas słonecznych, letnich dni – dzięki temu w zimie pszczoły będą mogły cieszyć się ciepłym i sprzyjającym ich bytowaniu pomieszczeniem.

Zobacz również:

Wilgoć w ulu – co robić?

Spleśniały plaster miodu – co robić?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 15573

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Chałka z szafranem i miodem

Konfitura z melona z imbirem i miodem