Portal Pszczelarski

Przeciwdziałanie zatruciu pszczół

Na zdjęciu: martwe pszczoły. Źródło zdjęcia: worldtruth.tv/wp-content/uploads/2013/10/Lothar-Dead-Bees.jpg

zatrucie pszczół zapobieganie zatruciu pszczół środki ochrony roślin opryski gospodarstwo ekologiczne pożytki współpraca rolniczo-pszczelarska

Przeciwdziałanie zatruciu pszczół

Najczęstszą przyczyną zatruć pszczół są środki ochrony roślin powszechnie stosowane w rolnictwie. Niestety, chemia, która dla rolnika wydaje się być korzystna, dla pszczół jest wręcz zabójcza.

Pszczelarze i rolnicy są niejako zmuszeni do funkcjonowania obok siebie na jednym terenie. Pszczoły zapylają wiele roślin uprawnych, umożliwiając większy i lepszej jakości plon. Natomiast dzięki rolnikom pszczoły mają duże powierzchnie pełne miododajnych pożytków – tu na pierwsze miejsce wysuwają się ogromne pola rzepaku. W interesie jednych i drugich jest więc zapobieganie zatruciu pszczół, gdyż straty zanotowaliby zarówno pszczelarze, jak i rolnicy.

Pszczoły, które zbierają nektar z roślin, na których były stosowane chemiczne środki ochrony roślin, powracają do ula osłabione, porażone lub nawet padają zanim zdążą wrócić do rodziny. Dla pszczelarza oznacza to znaczne osłabienie rodziny. Nic więc dziwnego, że właściciele pasiek już od dawna próbują dogadać się z rolnikami. Z różnym skutkiem. Jednak pierwsze efekty już są. Niektórzy rolnicy starają się informować właścicieli pasiek o planowanym terminie prowadzenia oprysków. Dzięki temu pszczelarze mają czas na przestawienie uli na inne pasieczysko lub zamknięcie rodziny na ten czas w ulu. Wystarczy kilka dni, by środki chemiczne na roślinach straciły swoją moc i stały się dla pszczół jeśli nie nieszkodliwe, to chociaż znośne.

Dobrym rozwiązaniem dla pszczelarzy, którzy chcą zapobiec zatruciom pszczół, jest stawianie pasiek w pobliżu gospodarstw ekologicznych. Ich właściciele z założenia nie używają na swoich polach i w sadach chemii – dla pszczół jest więc to szansa na zdrowe i nieskażone pożytki.

Zobacz również:

Oznaki zatrucia pszczół Cz. 1.

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół

Przyczyny ginięcia pszczół

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Współpraca rolniczo-pszczelarska

Współpraca rolniczo-pszczelarska
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3626

Komentarze z forum pszczelarskiego

Robcikpl 2015-06-13 22:13:16

szkoda że pszczoły giną tak szynko przez rolników i przeczlarzy

blondynekkrk 2015-06-14 12:09:58

Tak jest jak się jest ograniczonym i nie edukuje się:) Bo książek i stron internetowych jest multum...



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej