Portal Pszczelarski

Czynniki zwiększające podatność pszczół na choroby

Na zdjęciu: ul na drzewie. Źródło zdjęcia: 1hdwallpapers.com/wallpapers/wonderworld.jpg

choroba pszczół higiena w pasiece układ odpornościowy pszczół podatność pszczół na choroby wentylacja ula

Czynniki zwiększające podatność pszczół na choroby

Pszczoły są dziś uznawane są gatunek zagrożony i coraz słabszy. Jest to związane z coraz większą chemizacją rolnictwa i środowiska w ogóle, a także z rozwojem wielu pasożytów i drobnoustrojów opornych na leczenie.

Choroby pszczół występują w pasiekach dość powszechnie. Niektóre mogą znacznie osłabić rodzinę, inne doprowadzają do ich całkowitego wymarcia. Podobnie jednak, jak w przypadku chorób ludzkich, także u pszczół można znacznie ograniczyć występowanie chorób poprzez odpowiednią profilaktykę. Warto więc ograniczyć te czynniki, które zwiększają podatność pszczół na choroby. A jest ich naprawdę sporo. Bardziej narażona na choroby jest rodzina z różnych względów osłabiona. Może być to efektem długotrwałego głodu lub niewystarczającej higieny w pasiece. Dlatego bezwzględna czystość i porządek to jeden z obowiązkowych warunków utrzymywania dobrostanu zwierząt.

Jeśli w pasiece zdarzyły się choroby lub wymarcia pszczół, trzeba zrobić wszystko, by nie zaraziły się zdrowe pszczoły.
Bardziej podatne na choroby są też pszczoły osłabione poprzez stres lub chemiczne środki ochrony roślin. Niektóre z nich nie zabijają od razu, ale mocno osłabiają układ odpornościowy pszczół – w razie ataku choroby nie są one w stanie poradzić sobie z agresorem w postaci pasożyta, bakterii czy pierwotniaka.

Istotnym czynnikiem, który zwiększa podatność pszczół na choroby, jest też wilgotność i temperatura otoczenia. Gdy poziom wilgoci jest zbyt duży, a do tego dochodzą wysokie temperatury, jest to wręcz idealne środowisko do rozwoju chorób. Trzeba więc zadbać o to, by warunki w ulu były dla pszczół optymalne – chodzi przede wszystkim o sprawną wentylację, która pozwoli na utrzymanie odpowiedniej temperatury, a także umożliwi stałą wymianę powietrza.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 58

Zobacz również:

Higiena w pasiece

Jak sprawdzić, czy pszczoły są zdrowe?

Zakładanie pasieki a działalność nadzorowana przez inspekcję weterynaryjną

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3532

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Dyniowe drożdżowe z awokado

Marchewkowe naleśniki z miodem

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem