Portal Pszczelarski

Czynniki zwiększające podatność pszczół na choroby

Na zdjęciu: ul na drzewie. Źródło zdjęcia: 1hdwallpapers.com/wallpapers/wonderworld.jpg

choroba pszczół higiena w pasiece układ odpornościowy pszczół podatność pszczół na choroby wentylacja ula

Czynniki zwiększające podatność pszczół na choroby

Pszczoły są dziś uznawane są gatunek zagrożony i coraz słabszy. Jest to związane z coraz większą chemizacją rolnictwa i środowiska w ogóle, a także z rozwojem wielu pasożytów i drobnoustrojów opornych na leczenie.

Choroby pszczół występują w pasiekach dość powszechnie. Niektóre mogą znacznie osłabić rodzinę, inne doprowadzają do ich całkowitego wymarcia. Podobnie jednak, jak w przypadku chorób ludzkich, także u pszczół można znacznie ograniczyć występowanie chorób poprzez odpowiednią profilaktykę. Warto więc ograniczyć te czynniki, które zwiększają podatność pszczół na choroby. A jest ich naprawdę sporo. Bardziej narażona na choroby jest rodzina z różnych względów osłabiona. Może być to efektem długotrwałego głodu lub niewystarczającej higieny w pasiece. Dlatego bezwzględna czystość i porządek to jeden z obowiązkowych warunków utrzymywania dobrostanu zwierząt.

Jeśli w pasiece zdarzyły się choroby lub wymarcia pszczół, trzeba zrobić wszystko, by nie zaraziły się zdrowe pszczoły.
Bardziej podatne na choroby są też pszczoły osłabione poprzez stres lub chemiczne środki ochrony roślin. Niektóre z nich nie zabijają od razu, ale mocno osłabiają układ odpornościowy pszczół – w razie ataku choroby nie są one w stanie poradzić sobie z agresorem w postaci pasożyta, bakterii czy pierwotniaka.

Istotnym czynnikiem, który zwiększa podatność pszczół na choroby, jest też wilgotność i temperatura otoczenia. Gdy poziom wilgoci jest zbyt duży, a do tego dochodzą wysokie temperatury, jest to wręcz idealne środowisko do rozwoju chorób. Trzeba więc zadbać o to, by warunki w ulu były dla pszczół optymalne – chodzi przede wszystkim o sprawną wentylację, która pozwoli na utrzymanie odpowiedniej temperatury, a także umożliwi stałą wymianę powietrza.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 58

Zobacz również:

Higiena w pasiece

Jak sprawdzić, czy pszczoły są zdrowe?

Zakładanie pasieki a działalność nadzorowana przez inspekcję weterynaryjną

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4270

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą