Portal Pszczelarski

Kwas szczawiowy - lek na warrozę

Na zdjęciu: kwas szczawiowy na łopatce. Źródło zdjęcia: wtwoimdomu.com/files/Kwas%20Szczawiowy.jpg

lek dla pszczół suplement dla pszczół kwas szczawiowy Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy lek na warrozę stosowanie kwasu szczawiowego

Kwas szczawiowy - lek na warrozę

Podobnie, jak w przypadku kwasu mrówkowego, także leczenie pszczół kwasem szczawiowym wymaga zachowania nadzwyczajnych środków ostrożności. Pszczelarz powinien mieć na sobie ubranie i okulary ochronne oraz maski przeciwpyłowe. Wdychanie kwasu szczawiowego jest bowiem niebezpieczne dla zdrowia. W polskich warunkach klimatycznych kwas szczawiowy podaje się do ula w postaci roztworu o stężeniu 3,2, który jest podawany w cukrowym syropie. Proporcje powinny wynosić 1 do 1. Tak przygotowany preparat podaje się za pomocą strzykawki i umieszcza na tych pszczołach, które znajdują się w międzyramkowych uliczkach. Najlepsze efekty leczenia uzyskamy, jeśli kurację będziemy przeprowadzać w rodzinie bez czerwia, najlepiej w połowie października. Jeśli chodzi o temperaturę, kwas szczawiowy nie jest tak wymagający jak mrówkowy – ograniczeniem jest temperatura poniżej zera stopni Celsjusza, gdy kwas staje się nieaktywny.

Dużym błędem, który popełnia wielu niedoświadczonych pszczelarzy jest nadużywanie kwasu szczawiowego. Jest to w dużym stopniu podyktowane jego niska ceną. Jednak nadmierne stosowanie wcale nie sprawia, że poprawiają się efekty lecznicze. Wręcz przeciwnie – nadmiar kwasu nie tylko zabija Varroa destructor, ale też szkodzi pszczołom. Pszczoły zaczynają zachowywać się przesadnie higienicznie i zaczynają czyścić gniazda, szczególnie z zabitych samic Varroa destructor. Jednak ta nadmierna i nieco bezsensowna praca sprawia, że organizmy pszczół szybciej się zużywają, ich życie ulega sporemu skróceniu i wiele z nich może nie dożyć do wiosny. Trzeba więc pamiętać, że zabiegi przy użyciu kwasu szczawiowego należy wykonywać w odstępach co najmniej trzymiesięcznych [6].

Opracowano na podstawie:
1. Ryszard Pałach, O wynikach pszczelarzenia decyduje dbałość o zdrowie pszczół, „Rolnicze ABC” 2008, nr 10, s. 17
2. Przemysław Miarka, Obowiązujące regulacje prawne wybranych zagadnień z zakresu pszczelarstwa, www.odr.pl, 8.10.2014 r.
3. Apiwarol, ulotka produktowa, biovet.pl, 8.10.2014 r.
4. Bayvarol, ulotka produktowa, weterynaria.bayer.com.pl, 8.10.2014 r.
5. Biowar 500, ulotka produktowa, biovet.pl, 8.10.2014 r.
6. Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, Życie Weterynaryjne 2010, nr 7, s. 589-590

Zobacz również:

Jak stosować kwas szczawiowy?

Środki ostrożności przy stosowaniu kwasu szczawiowego

Skuteczność kwasu szczawiowego w walce z warrozą

Preparaty lecznicze i suplementy dla pszczół

Leki zwalczające Varroa destructor

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13361

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem