Portal Pszczelarski

Kwas mrówkowy - lek na warrozę

Na zdjęciu: opakowanie kwasu mrówkowego. Źródło zdjęcia: pasaz.v10.pl/img/zdjecia/p/9f/6d/9f6d1c04a8fcef0c16eff87ad8bddbd7.jpg

lek dla pszczół suplement dla pszczół kwas mrówkowy Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy lek na warrozę stosowanie kwasu mrówkowego

Kwas mrówkowy - lek na warrozę

Jedną ze skutecznych substancji leczniczych jest kwas mrówkowy, który też w postaci naturalnej występuje w miodzie. Jeśli jednak chcemy leczyć pszczoły kwasem mrówkowym, trzeba koniecznie robić to w tych okresach, gdy pszczoły nie produkują miodu towarowego. Nadmiar kwasu mrówkowego, czyli więcej niż 150 mg na kilogram miodu może być bowiem wyczuwalny przez konsumentów i obniżać jego smak. Kwas mrówkowy można kupić w różnym stężeniu i w pojemnikach o różnej wielkości. Dla potrzeb pszczelarzy najczęściej wykorzystywany jest kwas mrówkowy o stężeniu 65 procent. Trzeba jednak zawsze pamiętać, że jest to substancja, której opary są cięższe od powietrza, a jednocześnie żrące. Aby pszczelarz podczas leczenia pszczół nie zrobił sobie samemu krzywdy, powinien stosować wszystkie środki ochrony, a specjalne dozowniki najlepiej, aby napełniał na świeżym powietrzu. W zamkniętym pomieszczeniu stężenie może się okazać szkodliwe.

Aby leczenie kwasem mrówkowym rodziny pszczelej było skuteczne, konieczne jest odparowanie odpowiedniej ilości kwasu – na jeden korpus ula zaleca się odparowywanie od 7 do 10 mg kwasu mrówkowego w ciągu doby. Jak działa kwas na pasożyta pszczół? Szybko i skutecznie uszkadza układ oddechowy Varroa destructor, powodując jego szybką, wręcz natychmiastową śmierć. Leczenie pszczół kwasem mrówkowym powinno zawsze odbywać się przy otwartym wylotku. Duże znaczenie ma także temperatura otoczenia – optymalne warunki do podawania kwasu to od 12 do 25 stopni Celsjusza. Mroźna zima lub bardzo upalne lato nie nadają się więc do prowadzenia terapii kwasem. Niezwykle istotne jest też, by nie przekraczać zalecanego stężenia kwasu mrówkowego. Jeśli będzie ono wyższe, może mieć negatywny wpływ na pszczoły – zbyt wysokie stężenie uszkadza organizmy pszczół robotnic i matek, szybko prowadząc do śmierci. A przecież nie chodzi o to, by podczas pozbywania się choroby pszczół wytruć przy okazji całą pożyteczną rodzinę.

Aby odparować kwas należy stosować specjalnie do tego przygotowane fabryczne lub domowe zestawy. Zanim włożymy parujący dozownik do ula, dobrze jest nieco schłodzić, dzięki czemu opary nie będą się zbyt szybko rozchodzić. Gwałtowne parowanie, choć ma działanie lecznicze, może niepotrzebnie niepokoić pszczoły. Każdy pszczelarz, zanim zabierze się za leczenie rodzin pszczelich za pomocą kwasu mrówkowego, musi być świadomy, że zbyt słaba rodzina może nie przetrwać takiej terapii [6].

Opracowano na podstawie:
1. Ryszard Pałach, O wynikach pszczelarzenia decyduje dbałość o zdrowie pszczół, „Rolnicze ABC” 2008, nr 10, s. 17
2. Przemysław Miarka, Obowiązujące regulacje prawne wybranych zagadnień z zakresu pszczelarstwa, www.odr.pl, 8.10.2014 r.
3. Apiwarol, ulotka produktowa, biovet.pl, 8.10.2014 r.
4. Bayvarol, ulotka produktowa, weterynaria.bayer.com.pl, 8.10.2014 r.
5. Biowar 500, ulotka produktowa, biovet.pl, 8.10.2014 r.
6. Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, Życie Weterynaryjne 2010, nr 7, s. 589-590

Zobacz również:

Jak stosować kwas mrówkowy?

Skuteczność kwasu mrówkowego w walce z warrozą

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Preparaty lecznicze i suplementy dla pszczół

Leki zwalczające Varroa destructor

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19680

Komentarze z forum pszczelarskiego

wieslawpaleta 2020-10-14 12:49:22

Kwas to obowiązkowa rzecz
Pozdrawiam Wiesio



  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście