Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Api Life Var - lek na warrozę

Na zdjęciu: opakowania leku dla pszczół: Api Life Var. Źródło zdjęcia: imkerhof-salzburg.at/portal/images/stories/Imkergenossenschaft/api%20life%20%20.jpg

lek dla pszczół suplement dla pszczół Api Life Var Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy lek na warrozę płytki na warrozę stosowanie Api Life Var olejek eukaliptusowy olejek mentolowy

Skutecznym preparatem leczniczym dla pszczół jest też Api Life Var. Jest to środek, w którym zamiast chemicznych substancji czynnych znajdują się olejki eteryczne – eukaliptusowy i mentolowy. Opakowanie środka zawiera dwie płytki i kosztuje około 15 zł. Lek dostępny jest w formie płytek, które należy wyłożyć w ulu na powałce. Przed umieszczeniem płytki w ulu trzeba ja połamać na kilka części. Konieczne będzie tez usunięcie beleczek międzyramkowych w ulu. Płytka w ulu zaczyna powoli uwalniać substancje eteryczne – proces ich odparowania trwa od tygodnia do 10 dni.

Pszczelarz powinien przestrzegać kilku warunków stosowania. Po pierwsze – płytki należy umieszczać albo wczesnym rankiem, albo późnym wieczorem – nigdy w ciągu dnia, gdy pszczoły intensywnie pracują. Po drugie – szczególne środki ostrożności należy zachować podczas wysokich upałów. Wtedy olejki eteryczne mogą uwalniać się szybciej i być bardziej intensywne. Aby tym zapachem nie rozdrażnić pszczół, trzeba je stopniowo z nim oswajać. Najlepiej jest niewielki fragment płytki wyłożyć w ulu i sprawdzić zachowanie pszczół. Jeśli będą spokojne, dopiero wtedy można wyłożyć całą potrzebną dawkę.

Api Life Var jest bezpieczny dla pszczół, a jego dodatkową zaleta jest fakt, że można stosować go w pasiekach ekologicznych. Trzeba jednak pamiętać, że płytek nie można wykładać w ulach w czasie, gdy pszczoły produkują miód towarowy. Ważnym czynnikiem skuteczności Api Life Var jest temperatura powietrza. Im jest wyższa, tym większa skuteczność działania – bo olejki eteryczne uwalniają się szybciej i w odpowiedniej ilości. Jeśli temperatura powietrza spada poniżej 18 stopni Celsjusza, stosowanie płytek z olejkami eterycznymi nie będzie skuteczne. Jeśli więc chcemy jesienią zdążyć zażegnać ognisko choroby, Api life Var może okazać się niewystarczający i być może trzeba będzie sięgnąć po inne, bardziej chemiczne preparaty [6].

Opracowano na podstawie:
1. Ryszard Pałach, O wynikach pszczelarzenia decyduje dbałość o zdrowie pszczół, „Rolnicze ABC” 2008, nr 10, s. 17
2. Przemysław Miarka, Obowiązujące regulacje prawne wybranych zagadnień z zakresu pszczelarstwa, www.odr.pl, 8.10.2014 r.
3. Apiwarol, ulotka produktowa, biovet.pl, 8.10.2014 r.
4. Bayvarol, ulotka produktowa, weterynaria.bayer.com.pl, 8.10.2014 r.
5. Biowar 500, ulotka produktowa, biovet.pl, 8.10.2014 r.
6. Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, Życie Weterynaryjne 2010, nr 7, s. 589-590

Zobacz również:

Preparaty lecznicze i suplementy dla pszczół

Leki zwalczające Varroa destructor

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13486

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą