Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Preparaty lecznicze i suplementy dla pszczół

Preparaty lecznicze i suplementy dla pszczół. Źródło obrazka: homeremediesthatreallywork.com/wp-content/uploads/2014/02/Bee-Stings-Home-Remedies-for-Bee-Stings-Using-Natural-Ingredients.jpg

lek dla pszczół suplement dla pszczół masowe wymieranie pszczół Varroa destructor warroza zwalczanie warrozy

Preparaty lecznicze i suplementy dla pszczół

Każdy pszczelarz, który chce mieć dobre efekty swojej pracy, musi dbać o swoje pszczoły pod każdym kątem, także o ich zdrowie i prawidłowe odżywienie. Ważnym aspektem jest przede wszystkim zwalczanie chorób pszczół. Wiele z nich nie tylko obniża jakość produkcji, ale też prowadzi do masowego wymierania pszczół.

W ostatnich latach większość dyskusji polskich pszczelarzy dotyczy kwestii zwalczania poważnego pasożyta pszczół, jakim jest Varroa destructor. Do tego dochodzą inne choroby pszczół, które powodują znaczne straty w hodowlach. Pszczelarze muszą jednak pamiętać, że leczenie pszczół wiąże się z podawaniem im konkretnych preparatów chemicznych. A to stanowi duży problem z punktu widzenia utrzymania naturalnych właściwości oraz wysokiej jakości wszystkich produktów, jakie pochodzą z ula pszczelego. Trzeba też wziąć pod uwagę, że środki chemiczne, które są uznane za niezbędne do stosowania w walce z konkretną chorobą mogą pszczoły osłabiać i przyczyniać się do pojawiania lub szybszego rozwoju innych chorób.

Dlatego za każdym razem, gdy chcemy podać pszczołom preparat chemiczny, warto zastanowić się, czy jest on naprawdę niezbędny i mieć świadomość, jakie niesie za sobą zagrożenia. Najlepszym, choć czasem nie do końca możliwym do realizacji rozwiązaniem jest bowiem maksymalne ograniczenie stosowania w pasiecie (nie tylko w ulach, ale też na zapleczu) wszelkich chemiofarmaceutyków. Nawet te najnowszej generacji mogą mieć skutki uboczne. Warto zachować zdrowy rozsądek nawet wtedy, gdy producent leku czy preparatu chemicznego zapewnia w ulotkach reklamowych, że jest on bezpieczny dla pszczół [1].

Kwasy organiczne jako środki lecznicze
Doskonałą alternatywą dla twardej chemii stosowanej w leczeniu warrozy są kwasy organiczne: mrówkowy, szczawiowy i mlekowy. Mają one pochodzenie naturalne, dlatego bez obaw można je stosować nawet w gospodarstwach ekologicznych. Kwasy organiczne sprawdzają się także wtedy, gdy chemiczne leki nie spełniły swojego zadania lub pszczoły uodporniły się na ich substancje czynne. Co prawda, kwasy organiczne nie powodują skażenia wytwarzanych w pasiekach produktów, jednak trzeba je stosować w okresach, w których pszczoły nie zajmują się wytwarzaniem miodu towarowego.

Opracowano na podstawie:
1. Ryszard Pałach, O wynikach pszczelarzenia decyduje dbałość o zdrowie pszczół, „Rolnicze ABC” 2008, nr 10, s. 17
2. Przemysław Miarka, Obowiązujące regulacje prawne wybranych zagadnień z zakresu pszczelarstwa, www.odr.pl, 8.10.2014 r.
3. Apiwarol, ulotka produktowa, biovet.pl, 8.10.2014 r.
4. Bayvarol, ulotka produktowa, weterynaria.bayer.com.pl, 8.10.2014 r.
5. Biowar 500, ulotka produktowa, biovet.pl, 8.10.2014 r.
6. Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, Życie Weterynaryjne 2010, nr 7, s. 589-590

Zobacz również:

Leki zwalczające Varroa destructor

Kwas mlekowy - lek na warrozę

Kwas mrówkowy - lek na warrozę

Kwas szczawiowy - lek na warrozę

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12329

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu