Portal Pszczelarski

Budowa pszczoły miodnej - serce, układ oddechowy i nerwowy oraz smak i słuch

Na zdjęciu: pszczoła miodna na liściu. Źródło zdjęcia: insectidentification.org/imgs/insects/honey-bee.jpg

pszczoła miodna budowa pszczoły miodnej charakterystyka pszczoły miodnej anatomia pszczoły miodnej oddychanie u pszczół układ oddechowy pszczoły przetchlinki worek oddechowy tchawki serce pszczoły hemolimfa układ nerwowy pszczoły budowa układu nerwowego pszczoły obrączka okołoprzełykowa zwoje tułowiowe zwoje odwłokowe komórki czuciowe narząd zmysłu pszczoły odnóża narząd słuchu pszczoły narząd goleniowy

Budowa pszczoły miodnej - serce, układ oddechowy i nerwowy oraz smak i słuch

Jak pszczoła oddycha?
Oddychanie u pszczół przebiega zupełnie w inny sposób niż u zwierząt wyższych. Zasada działania jest taka sama – zadaniem układu oddechowego jest doprowadzenie tlenu, a odebranie dwutlenku węgla ze wszystkich części ciała pszczoły. Budowa jest już jednak inna – w skład układu oddechowego wchodzą liczne przetchlinki (umieszczone po bokach na tułowiu i odwłoku), worek oddechowy oraz tchawki, które doprowadzają tlen nie tylko do poszczególnych narządów, ale nawet do pojedynczych komórek. Wymianę powietrza umożliwiają skurcze mięśni oddechowych odwłoka oraz skurcze i rozkurcze worków powietrznych. Pszczoły oddychają bardzo szybko. Pszczoła w spoczynku wykonuje około 100-120 ruchów oddechowych, natomiast pszczoła podczas pracy czy w locie może oddychać nawet dwa razy szybciej [5].

Serce pszczoły
Pszczoły, podobnie jak zwierzęta wyższe, mają także serce. Jednak pod względem budowy jest ono zupełnie inne – wygląda jak długa i cienka rurka, której wnętrze podzielone jest na pięć komór. Jest to specyficzna pompa ssąco-tłocząca, która tłoczy płyn ustrojowy hemolimfę (która u owadów i innych bezkręgowców pełni funkcje krwi i limfy jednocześnie). Hemolimfa rozprowadza po organizmie substancje odżywcze (białka, polipeptydy, aminokwasy, tłuszcze, sole mineralne), reguluje gospodarkę wodną w organizmie, wspiera procesy odpornościowe i produkcję hormonów.

Układ nerwowy pszczoły
Pszczoły mają dobrze rozwinięty układ nerwowy, złożony z układu ośrodkowego, obwodowego oraz współczulnego. Układ ośrodkowy to obrączka okołoprzełykowa oraz zwoje tułowiowe i odwłokowe, których nazwy mówią, w którym miejscu się znajdują. W układzie obwodowym znajdują się natomiast komórki czuciowe. Wchodzą one w skład narządów zmysłów, które u pszczół są naprawdę świetnie rozwinięte. Trzeci z układów – współczulny – unerwia przede wszystkim poszczególne układy organizmu pszczoły.

Narządy zmysłów pszczoły zostały doskonale wykształcone w toku ewolucji. Wzrok i węch zostały już omówione wcześniej, skupmy się więc na smaku i słuchu.

Smak i słuch na odnóżach
Komórki smakowe pszczoły znajdują się nie tylko na języczku i w gardzieli – także na przylgach i czułkach na pierwszej parze odnóży. Przydaje się to podczas zbierania pyłku i nektaru – gdy pszczoła siada na konkretnym kwiecie, od razu za pomocą odnóży może wyczuć jego smak. Podobnie jak człowiek, pszczoły mają możliwość rozróżniania czterech smaków – gorzkiego, słodkiego, słonego i kwaśnego. Jednak w codziennym życiu interesuje je smak słodki, a konkretnie jego określony poziom – pszczoły zbierają bowiem tylko taki nektar, który ma w składzie co najmniej 8 procent tłuszczu.

Jeśli chodzi o słuch, jest on u pszczoły dość prymitywny – nie ma ona uszu i dobrze wykształconego narządu słuchu. Pszczoła „słyszy” dzięki narządowi goleniowemu, który znajduje się na goleniach na pierwszej parze odnóży. Może w ten sposób usłyszeć nadciągającą burzę, drgania jadącego samochodu czy inne rodzaje drgań [5].

Opracowano na podstawie:
1. Antoni Demianowicz, Pszczoły, ich życie i hodowla, Rodzina Kolejowa, Warszawa 1936, przedmowa
2. Jerzy Wilde, Jarosław Prabucki (red.), Hodowla pszczół, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2009, s. 59-76
3. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 65
4. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 76
5. Jerzy Wilde (red.), Encyklopedia pszczelarska, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2013, s. 335

Zobacz również:

Budowa pszczoły miodnej - charakterystyka

Budowa pszczoły miodnej - budowa zewnętrzna

Budowa pszczoły miodnej - głowa, wzrok, czułki i narząd gębowy

Budowa pszczoły miodnej - tułów i nogi

Budowa pszczoły miodnej - skrzydełka i odwłok

Budowa pszczoły miodnej - przewód pokarmowy i cewki Malpighiego

Zmysły u pszczoły miodnej

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 28442

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą