Portal Pszczelarski

Budowa pszczoły miodnej - tułów i nogi

Na zdjęciu: pszczoła miodna na kwiatku. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/let_it_bee_yvelines_ile-de-france_france/536908/2048x1365

pszczoła miodna budowa pszczoły miodnej charakterystyka pszczoły miodnej anatomia pszczoły miodnej tułów pszczoły przylga nogi pszczoły narząd ruchu pszczoły pyłkobranie szczoteczki szczecinki koszyczek

Budowa pszczoły miodnej - tułów i nogi

Tułów – doskonałe poruszanie
Zadaniem tułowia pszczoły jest umożliwienie poruszania się zarówno podczas przebywania w ulu, jak i podczas zbierania pyłku. Na tułowiu znajdują się trzy pary nóg oraz dwie pary skrzydeł. Każda z sześciu pszczelich nóg złożona jest z pięciu odcinków: biodra (łączy odnóże z tułowiem), krótkiego krętacza, długiej goleni, stopy oraz pazurków. Pomiędzy pazurkami znajduje się przylga, czyli specjalna poduszeczka, która pomaga pszczole utrzymać się na różnych, niekoniecznie płaskich powierzchniach. Działa ona na zasadzie przyssawki. Kiedy pszczoła porusza się tylko po gładkiej powierzchni, do podłoża przylega przylga, a pazurki są uniesione do góry. Jeśli natomiast podłoże jest nierówne, pszczoła pazurki opuszcza i w ten sposób utrzymuje równowagę.

Nogi do poruszania, czyszczenia i ugniatania pyłku
Nogi pszczoły mają nie tylko funkcje motoryczne – pomagają też w zbieraniu pyłku, oczyszczaniu całego ciała oraz do budowania plastrów. Na piętach wszystkich nóg pszczoła ma specjalne szczoteczki, pokryte szczecinkami. Za ich pomocą oczyszcza ciało przede wszystkim z pyłku, który przylepia się podczas pyłkobrania. Pyłek ten jednak nie idzie na zmarnowanie – trafia do specjalnego koszyczka, czyli wgłębienia znajdującego się przy ostatniej parze nóg. Tak zebrany pyłek pszczoła następnie ugniata, aby zbić go w dość twardą kulkę. W ten sposób będzie mogła pyłek przetransportować do ula bez obawy, że po drodze zgubi większość leciutkiego materiału.

Opracowano na podstawie:
1. Antoni Demianowicz, Pszczoły, ich życie i hodowla, Rodzina Kolejowa, Warszawa 1936, przedmowa
2. Jerzy Wilde, Jarosław Prabucki (red.), Hodowla pszczół, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2009, s. 59-76
3. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 65
4. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 76
5. Jerzy Wilde (red.), Encyklopedia pszczelarska, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2013, s. 335

Zobacz również:

Budowa pszczoły miodnej - charakterystyka

Budowa pszczoły miodnej - budowa zewnętrzna

Budowa pszczoły miodnej - głowa, wzrok, czułki i narząd gębowy

Budowa pszczoły miodnej - serce, układ oddechowy i nerwowy oraz smak i słuch

Budowa pszczoły miodnej - skrzydełka i odwłok

Budowa pszczoły miodnej - przewód pokarmowy i cewki Malpighiego

Zmysły u pszczoły miodnej

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 44823

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu