Portal Pszczelarski

Budowa pszczoły miodnej - budowa zewnętrzna

Na zdjęciu: pszczoła miodna. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/bee_eyes_wings_insect/248877/4000x2400

pszczoła miodna budowa pszczoły miodnej charakterystyka pszczoły miodnej anatomia pszczoły miodnej matka pszczela trutnie robotnice budowa zewnętrzna pszczoły miodnej długość pszczoły miodnej waga pszczoły miodnej czas życia pszczoły miodnej włoski szczecinki kolor pszczół

Budowa pszczoły miodnej - budowa zewnętrzna

W przypadku pszczół występują samce – trutnie oraz samice, które mają dwie postacie. Pierwsza to matka, czyli samica całkowicie wykształcona. Druga to robotnica, czyli samica o uwstecznionych narządach rozrodczych. Jej zadaniem nie jest bowiem rozmnażanie, a praca na rzecz ula – stąd jej specyficzne organy. Warto zwrócić jednak uwagę, że choć robotnice nie mają potomstwa, zajmują się wychowem potomstwa pszczoły matki.

Budowa zewnętrzna
Pszczoła miodna ma długość około 12-15 mm, a jej waga wynosi około 100 mg. Czas jej życia nie jest imponujący. Pszczoły wygryzające się na wiosnę żyją około 36-40 dni. Nieco dłużej mogą przeżyć pszczoły wygryzające się jesienią – wtedy żyją około 6-9 miesięcy. W budowie zewnętrznej pszczoły, podobnie jak u wszystkich innych owadów, wyróżnia się trzy części: głowę, tułów i odwłok. Od zewnątrz jej ciało okrywa stwardniały oskórek, którego poszczególne części połączone są giętkimi elastycznymi błonami. Dzięki temu pszczoła ma możliwość znacznego wyginania się, co ułatwia jej poruszanie się i codzienną pracę.

Jeżeli przyjrzymy się pszczole z bliska, możemy zauważyć, że jej ciało nie jest gładkie, tylko pokryte różnego rodzaju włoskami. Jest ich kilka rodzajów i każdy z nich ma swoje zadanie do wykonania. Na odnóżach znajdują się włoski i szczecinki, których zadaniem jest zbieranie pyłku kwiatowego oraz czyszczenie ciała. Są też włoski puste w środku, które połączone są zakończeniami nerwowymi – to specjalne zmysły czucia pszczół. Owłosienie pszczół jest pomocne przy wstępnej ocenie wieku pszczół – z biegiem czasu włoski się wycierają, przez co pszczoła przybiera ciemniejszą barwę. Młode pszczoły są dużo jaśniejsze – im są starsze, tym bardziej ciemnieją [2].

Opracowano na podstawie:
1. Antoni Demianowicz, Pszczoły, ich życie i hodowla, Rodzina Kolejowa, Warszawa 1936, przedmowa
2. Jerzy Wilde, Jarosław Prabucki (red.), Hodowla pszczół, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2009, s. 59-76
3. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 65
4. Zbigniew Lipiński, Żywienie pszczół miodnych, Wielbark 2014, s. 76
5. Jerzy Wilde (red.), Encyklopedia pszczelarska, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2013, s. 335

Zobacz również:

Budowa pszczoły miodnej - charakterystyka

Budowa pszczoły miodnej - głowa, wzrok, czułki i narząd gębowy

Budowa pszczoły miodnej - serce, układ oddechowy i nerwowy oraz smak i słuch

Budowa pszczoły miodnej - tułów i nogi

Budowa pszczoły miodnej - skrzydełka i odwłok

Budowa pszczoły miodnej - przewód pokarmowy i cewki Malpighiego

Zmysły u pszczoły miodnej

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 34013

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-12-24 14:27:21

Świetne zdjęcie i świetny artykuł!



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.